Вивчення основ паралельних та розподілених обчислень із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів Paspberry Pi

Литвин, Оксана Степанівна (2019) Вивчення основ паралельних та розподілених обчислень із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів Paspberry Pi In: Міжнародна науково-технічна конференція «Інноваційні технології в освіті», 9-11 квітня 2019, м. Івано-Франківськ, Україна.

[thumbnail of О_Lytvyn_ITE_9_04_2019_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
О_Lytvyn_ITE_9_04_2019_FITU.pdf

Download (8MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://nung.edu.ua/cdn2019

Анотація

Представлена методика вивчення основ паралельних та розподілених обчислень студентами спеціальності «Комп’ютерні науки» із використанням апаратно-програмної платформи Raspberry Pi, а саме кластера на базі чотирьох мікрокомп’ютерів Rasspberry Pi. Розроблена методика передбачає в рамках виконання студентами циклу лабораторних робіт: - побудову кластеру «з нуля»: від встановлення операційної системи на плати до налагодження взаємодії плат в локальній мережі кластера; - тестування кластера на відомих задачах із визначенням характеристик продуктивності (прискорення, ефективності, накладних витрат) та їх залежності від кількості залучених до обчислень вузлів; - розв’язання деякої прикладної задачі і програмна реалізація паралельного алгоритму на кластері (наприклад, аналіз великих масивів даних). Описана методика дозволяє, з одного боку, набути студентами навички паралельного програмування із використанням різних парадигм, з іншого – використати знання і вміння із інших дисциплін: комп’ютерні мережі, операційні системи, архітектура обчислювальних систем. Такий системний підхід до вирішення проблеми є необхідним для формування майбутнього ІТ-спеціаліста в галузі сучасних високопродуктивних обчислень.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Виступ)
Ключові слова: розподілені обчислення; кластер; Raspberry Pi; вища школа; комп'ютерні науки
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра комп'ютерних наук і математики
Користувач, що депонує: Оксана Степанівна Литвин
Дата внесення: 06 Трав 2019 06:10
Останні зміни: 06 Трав 2019 06:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27273

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу