Визначення фізичної працездатності (PWC170) за методом power-ергометрії

Хорошуха, Михайло Федорович (2018) Визначення фізичної працездатності (PWC170) за методом power-ергометрії Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського. Серія: Педагогіка (3(122)). с. 102-107.

[thumbnail of M_Khoroshukha_NVPUNUU_3(122)_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
M_Khoroshukha_NVPUNUU_3(122)_FZFVS.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

Автором статті розглянуто методологію та методи визначення фізичної працездатності спортсменів різного віку і фізичного стану та осіб, які не займаються спортом за допомогою розробленого ним методу power-ергометрії (субмаксимальний power-ергометрічний тест PWC170). Метод power-ергометрії заснований на використанні специфічних для ациклічних видів спорту переважно швидкісно-силової спрямованості (спортивна гімнастика, скелелазіння, військове багатоборство та інше) фізичних навантажень: підтягування в висі на перекладині хватом долоні від себе з кількісним (в кілограмометрах) визначенням реально виконаної механічної роботи. Методика проведення ергометрічної проби відносно проста. Випробуваному пропонується послідовно виконати два навантаження помірної інтенсивності тривалістю 4–5 хв, які розділені 5-хвилинним інтервалом відпочинку. Перше навантаження складається з 15 вправ, що виконуються в режимі одне підтягування протягом 20 с (на підйом і спуск відводиться 3–4 с, на відпочинок, стоячи на підлозі, – 16–17 с). Друге навантаження включає 25–30 вправ, які виконуються в режимі одне підтягування протягом 10 с (на підйом і спуск відводиться 3–4 с, на відпочинок, стоячи на підлозі, – 6–7 с). Вправи виконуються на навісний перекладині, яка кріпиться на гімнастичній стінці на різній висоті від підлоги. Наприкінці кожного навантаження (протягом 30 с) підраховують частоту серцевих скорочень. Для спортсменів високого класу потужність другого навантаження може становити 50–60 підтягувань протягом 5 хв тобто 10–12 підтягувань протягом однієї хв. Висота підйому випробуваного, яка необхідна для розрахунку виконаної ним механічної роботи, визначається двома методами: 1) апаратним (за допомогою power-ергометра) і 2) безапаратним (візікальний і антропометричний способи). Їх опис наводиться в статті. Фізична працездатність (PWC170) розраховується за формулою В. Л. Карпмана (1969). Наведена формалізована оціночна шкала (таблиця) фізичної працездатності за методом power-ергометрії дорослих і юних спортсменів підліткового віку з видів спорту різної тренувальної спрямованості і нетренованих осіб. Показана можливість застосування цього методу в практиці спорту, спортивної медицини, фізичного виховання, а також в навчальному процесі студентів факультетів фізичного виховання і спорту педагогічних університетів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фізична працездатність; метод power-ергометрії; дослідження; спортсмени; фізкультурники
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичної терапії та ерготерапії
Користувач, що депонує: професор Михайло Федорович Хорошуха
Дата внесення: 30 Трав 2019 10:48
Останні зміни: 30 Трав 2019 10:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27549

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу