Діяльність Військово-санітарної місії для справ полонених вояків-українців у таборі Зальцведель, Німеччина (1919 – перша половина 1920 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович та Срібняк, Мілана Ігорівна (2019) Діяльність Військово-санітарної місії для справ полонених вояків-українців у таборі Зальцведель, Німеччина (1919 – перша половина 1920 рр.) Вісник Маріупольського державного університету (24). с. 114-126. ISSN 2518-1521 (Online); 2226-2830 (Print)

[thumbnail of I_Sribnyak_M_Sribniak_VMDU_24_2019_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_M_Sribniak_VMDU_24_2019_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://visnyk-polit.hist@mdu.in.ua

Анотація

У статті йдеться про діяльність Військово-санітарної місії для справ полонених вояків-українців, завданням якої стала організації їх репатріації. Разом з тим Місія зосередила свої зусилля й на встановленні зв’язків з українськими таборовими громадами задля надання їм адресної допомоги від уряду УНР. Ще одним її завданням стало відновлення національно-просвітницької роботи у середовищі полонених українців. Протягом 1919 р. Місія справляла помітний організаційно-мобілізаційний вплив на українську громаду в Зальцведелі, знаходячи можливості для надання матеріальної допомоги як таборянам, так і культурно-освітнім інституціям у цьому таборі. Завдяки виданню у таборовій друкарні газети «Шлях» Місія підтримувала постійний зв’язок з полоненими у Зальцведелі, де були засновані театр, школа для неписьменних та малописьменних, бібліотека. Проте відсутність дієвих зрушень у справі організації репатріації полонених вояків-українців додому створила сприятливий ґрунт для розкладової роботи більшовицьких агітаторів у середовищі таборян. Попри це слід відзначити, що діяльність Місії у таборі Зальцведель мала об’єктивно позитивні наслідки, засвідчивши готовність уряду УНР прийти на допомогу полоненим українцям у Німеччині.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: табір; полонені вояки-українці; Військово-санітарна місія; Зальцведель; Німеччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > РИНЦ
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 19 Серп 2019 07:06
Останні зміни: 19 Серп 2019 07:06
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27761

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу