Мотиваційна сфера сучасних студентів-психологів: теоретико-емпіричний аналіз.

Подшивайлова, Лідія Іванівна та Подшивайлов, Федір Михайлович (2019) Мотиваційна сфера сучасних студентів-психологів: теоретико-емпіричний аналіз. Освіта та розвиток обдарованої особистості (2(73)). с. 47-56. ISSN 2309-3935

[thumbnail of F_Podshyvailov_L_Podshyvailova_EDGP.pdf]
Перегляд
Текст
F_Podshyvailov_L_Podshyvailova_EDGP.pdf

Download (18MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://doi.org/10.32405/2309-3935

Анотація

Стаття присвячена аналізу результатів емпіричного дослідження особливостей мотиваційної сфери студентів-психологів. В основу дослідження покладено теоретично обґрунтовану модель мотиваційної сфери особистості, в якій виділено чотири складові: орієнтаційну, мобілізаційну, актуалізаційну та реалізаційну. Орієнтаційна складова представлена показником емоційної спрямованості;мобілізаційна – показниками адаптивності, особистісної тривожності, організованості, перфекціонізму; актуалізаційна – показниками навчальної мотивації та мотивації навчально-професійної діяльності; реалізаційна – показниками локалізації контролю, мотивації досягнення, ціннісних орієнтацій. Емоційна спрямованість студентів-психологів характеризується тим, що на перших місцях знаходяться «комунікативні», «альтруїстичні», «гедоністичні» емоції, на останніх – «пугнічні», «естетичні», «гностичні». У студентів-психологів виявлено середній рівень адаптивності; вище середнього рівень особистісної тривожності; низький рівень організованості; середній рівень як загального перфекціонізму, так і окремих його складових. У майбутніх психологів домінує внутрішня мотивація навчально-професійної діяльності, на другому місці знаходиться зовнішня позитивна мотивація, на останньому – зовнішня негативна; провідним мотивом навчання є отримання диплома, на другому місці знаходиться мотив оволодіння професією, на останньому – отримання знань. Більшість студентів-психологів мають інтернальний локус контролю; мотивація досягнення успіху та мотивація уникнення невдач знаходяться на середньому рівні, при цьому середнє значення мотивації досягнення успіху трохи вище (на 2,36 бала) за середнє значення мотивації уникнення невдач. За середньогруповим рангом цінностей, яким майбутні психологи надають перевагу, на перших місцях стоять такі термінальні цінності, як «любов», «здоров’я», «активне діяльне життя», на останніх – «пізнання», «творчість», «щастя інших». Інструментальними цінностями, якими студенти-психологи керуються у житті, є «життєрадісність», «вихованість», «незалежність», причому на останніх місцях знаходиться «терпимість», «ефективність у справах», «непримиримість до недоліків у себе та інших людях».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мотиваційна сфера особистості; студенти-психологи; емпіричне дослідження; емоційна спрямованість; адаптивність; особистісна тривожність; організованість; перфекціонізм; навчальна мотивація; мотивація навчально-професійної діяльності; локалізація контролю; мотивація досягнення (мотивація досягнення успіху, мотивація уникнення невдач); ціннісні орієнтації.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: доктор Оксана Павлівна Сергєєнкова
Дата внесення: 26 Вер 2019 12:59
Останні зміни: 01 Груд 2020 11:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27910

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу