Дисертація - "Метадрама: теорія і репрезентація в українській літературі"

Вісич, Олександра Андріївна (2019) Дисертація - "Метадрама: теорія і репрезентація в українській літературі" Доктор thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of ДИСЕРТАЦІЯ_Вісич.pdf]
Перегляд
Текст
ДИСЕРТАЦІЯ_Вісич.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

У дисертації вперше в українському літературознавстві здійснено комплексний аналіз метадрами як жанрового феномену, який характеризується рефлексійністю, ускладненням ієрархії драматичної реальності, з’ясовано спектр реалізації поетики метадрами в українській драматургії кінця ХІХ – середини ХХ ст. Доведено, що метадрама, як жанрова форма і як результат телеологічної авторської інтенції, реалізується на персонажному, тематичному, пафосному, хронотопному, дискурсивному, паратекстуальному та інтертекстуальному рівнях, а також шляхом використання комплексу метадраматичних прийомів. Траєкторія розвитку української метадрами ХХ ст. бере початок із доробку М. Старицького та І. Карпенка-Карого, які активно використовували топос театру, створили перші зразки метадраматичного персонажа. Новаторським визначено метадраматичний дискурс у низці творів драматургів першої третини ХХ ст. (вектор розщеплення персонажа та актора, антитеатральна тематика, імітація театрального дійства, розшарування художньої дійсності тощо). Кульмінацію метадраматичних експериментів в українській літературі ХХ ст. репрезентує творчість письменників- емігрантів І. Костецького, Ю. Косача, Л. Коваленко, І. Чолгана та ін. У дисертації здійснено метадраматичний аналіз більш ніж 50 творів.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Доктор)
Ключові слова: метатеатр, метадрама, метакритика, топос театру, подвоєння сценічної умовності, саморефлексія, метаперсонаж, п’єса в п’єсі, алегоричний театр, п’єса-репетиція, ілюзійність, трансгресія, блазень, травестія, Theatrum Mundi.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 21 Жов 2019 10:33
Останні зміни: 21 Жов 2019 10:33
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28067

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу