Автореферат - Структура та функціонування конструкції “accusativus cum infinitivo” в середньоанглійській мові

Леонідов, Олександр Сергійович (2019) Автореферат - Структура та функціонування конструкції “accusativus cum infinitivo” в середньоанглійській мові Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Автореферат_Леонідов final.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат_Леонідов final.pdf

Download (445kB) | Перегляд

Анотація

Наукова праця присвячена виявленню структурних і функціональних характеристик інфінітивної конструкції accusativus cum infinitivo в середньоанглійській мові на матеріалі писемних пам’яток XIII–XV століть. У 19 роботі висвітлено підходи до визначення статусу інфінітивних конструкцій як структури вторинної предикації й деривата підрядного речення, розкрито особливості конституентного аранжування досліджуваних інфінітивних конструкцій із позицій програми мінімалізму, досліджено семантичні групи дієслів, які могли зазнавати комплементації за допомогою інфінітивної конструкції, представлено основні тенденції розвитку accusativus cum infinitivo в основних групах діалектів середньоанглійської мови. За допомогою методологічного апарату генеративної граматики виявлено, що в реченні з конструкцією accusativus cum infinitivо стрижневе дієслово надає тета-ролі своїм аргументам, маркуючи їх відповідними структурними відмінками, а референт суб’єкта інфінітивної дії зазнає пересуву ліворуч у позицію об’єкта головної частини речення. Аналіз процесу породження конструкції accusativus cum infinitivо в середньоанглійських текстах дозволив виявити один базовий S V Ov/Si Inf Oi та 15 альтернативних варіантів порядку слів. Дослідження засвідчило прогресивність північного та східно-центрального діалектів у питанні аранжування конституентів і маркування досліджуваної інфінітивної конструкції. Встановлено, що немарковані конструкції accusativus cum infinitivo вживалися переважно після реквестивних, пермісивних і перцептивних дієслів, а марковані конструкції переважали в реченнях з інструктивними, емотивними, декларативними і каузативними дієсловами. Інфінітивна конструкція accusativus cum infinitivo набула поширення в середньоанглійському періоді завдяки внутрішнім змінам у системі мови, а на її вживання після декларативних дієслів вплинула латинська мова.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: інфінітивна конструкція accusativus cum infinitivo, генеративна граматика, програма мінімалізму, інфінітивний маркер, порядок слів, середньоанглійська мова.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 11 Лист 2019 10:31
Останні зміни: 11 Лист 2019 10:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28605

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу