Як залучати молодь до педагогічної науки: досвід наукової школи

Хоружа, Людмила Леонідівна (2019) Як залучати молодь до педагогічної науки: досвід наукової школи Збірник наукових праць «Педагогічні науки». с. 156-161. ISSN 2413-1865

[thumbnail of L_Khoruzha_YZMDPNDNS_PI.pdf]
Перегляд
Текст
L_Khoruzha_YZMDPNDNS_PI.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

У статті розглядається проблема інбридингу (вирощування) молодих науковців у галузі знань 01 Освіта/Педагогіка у процесі залучення їх до роботи наукової школи, аналізуються досвід і особливості діяльності таких шкіл. Зазначається, що суттєвою ознакою наукової школи є те, що в ній одночасно реалізуються функції виробництва, поширення, захисту наукових ідей і навчання молодих учених, розвитку їх дослідницьких умінь. Будучи соціальним феноменом науки, наукові школи здатні об'єднувати в певному тематичному просторі як досвідчених учених, так і молодих науковців. Наукова школа - є відкритою спільністю учених різних поколінь, неформальною системою, здатною під керівництвом лідера реалізовувати дослідницькі завдання і програми. Діяльність таких наукових осередків забезпечує спадкоємність наукового знання і створює оптимальні умови для розвитку й мотивації молодих дослідників щодо входження і адаптації до наукового середовища. У матеріалі подано аналіз підходів різних учених щодо особливостей функціонування таких наукових шкіл, виокремлено основні завдання їхньої діяльності. Також, спираючись на досвід роботи Грінченківської наукової школи Київського університету імені Бориса Грінченка, розкриваються деякі аспекти її діяльності: місія і візія, організаційно педагогічні особливості, відбір контенту, розширення наукового середовища, наукова рефлексія її учасників. Зроблено висновок щодо єдності і системності основних компонентів організації та змістового наповнення діяльності наукової школи (емоційний,когнітивний, діяльнісний, рефлексивний), що уможливлює реалізацію провідних її функції: мотивація молоді до наукової діяльності; виробництво наукових знань ( дослідження і навчання); поширення наукових знань (інтерактивна комунікація); підготовка обдарованих вихованців (відтворення); розширення наукового середовища та інші.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: наукова школа; імбридинг; дослідницька компетентність; лідер; мотивація; наукова рефлексія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 12 Лист 2019 06:59
Останні зміни: 12 Лист 2019 06:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28610

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу