Зброя та військова справа у давніх хліборобів Європи у VI-IV тис. до н.е

Відейко, М.Ю. (2019) Зброя та військова справа у давніх хліборобів Європи у VI-IV тис. до н.е Одноосібна. Олег Філюк, Київ.

[thumbnail of Відейко_Військова справа_2019.pdf]
Перегляд
Текст
Відейко_Військова справа_2019.pdf

Download (14MB) | Перегляд

Анотація

Упродовж досить тривалого часу хліборобські суспільства доби неоліту та мідного віку на теренах Європи дослідники розглядали переважно як виключно миролюбні. На їх погляд, ця ситуація цілковито відповідало матріархальному, на їх думку, устрою суспільства. Таке суспільство мало бути виключно миролюбним, а відтак вразливим для нападів войовничих патріархальних суспільств, особливо так званих "курганних народів". Ця точка зору стала домінуючою упродовж 80-90 х рр. ХХ ст. Водночас відбувалося нагромадження величезного масиву відомостей, як з археологічних досліджень, так і галузі біоархеології, огляд яких дає вагомі підстави під сумнів ідилічну картину мирної хліборобської Європи доби неоліту та мідного віку. Відтак значну увагу було приділено систематизації відомостей стосовно предметів озброєння, теоретичним аспектам прояву насильства у давніх суспільствах. Однак загальну картину все ще доводиться складати по дрібним частинам, подробицям, розпорошеним у величезній кількості різноманітних праць. У пропонованій статті зроблено спробу систематизувати прояви стародавньої військовості хлідоробів Європи у VI-IV тис. до н.е. за такими напрямками, як зброя, сліди її застосування, укріплення. Період у три тисячі років розбито на чотири частини, пов’язані з певними етапами культурних та суспільних трансформацій, а саме VI тис. до н.е., початок V - остання чверть V тис. до н.е; остання чверть V – початок другої половини IVтис. до н.е, початок другої половини-кінець IV тис. до н.е. Порівнюючи відомості по цим періодам можливо простежити динаміку і напрямки зрушень та змін у військовій сфері.

Тип елементу : Монографія (Одноосібна)
Ключові слова: Південно-Східна та Центральна Європа, давні хлібороби, військова справа, зброя.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра археології та давньої історії
Користувач, що депонує: д.і.н. Михайло Юрієвич Відейко
Дата внесення: 19 Лист 2019 09:21
Останні зміни: 19 Лист 2019 09:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28807

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу