Формування методичної компетентності майбутніх учителів музики на заняттях з хорового диригування. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.

Теряєва, Лариса Анатоліївна (2019) Формування методичної компетентності майбутніх учителів музики на заняттях з хорового диригування. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Кандидат thesis, НПУ ім. М. П. Драгоманова.

[thumbnail of Автореферат Теряєвої Л.А.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат Теряєвої Л.А.pdf

Download (831kB) | Перегляд

Анотація

У дисертації досліджено проблему формування методичної компетентності майбутніх учителів музики на заняттях з хорового диригування, визначено зміст поняття «методична компетентність» та структурні компоненти (пізнавально-когнітивний, емоційно-ціннісний, особистісно-комунікативний та виконавсько-творчий). Досліджено міждисциплінарні зв’язки хорового диригування з навчальними дисциплінами, проведено удосконалення навчального плану з хорового диригування і впроваджено у навчання інноваційний розділ «Музичні інформаційні технології у хоровому диригуванні». Визначено критерії (пізнавально-когнітивний, аксіолого-аналітичний, особистісно-комунікативний, творчо-операційний), показники та рівні сформованості (високий, середній, низький). Впровадження розробленої методики здійснювалося завдяки моделі, яка мала такі блоки: концептуально-цільовий, змістовий, організаційно-діяльнісний, критеріально-діагностичний, кінцево-результативний, а також педагогічним умовам: стимулювання і мотивація навчання з використанням музичних інформаційних технологій; наявність інноваційного методичного забезпечення; активізація самостійної роботи; розвиток творчих здібностей із застосуванням інтерактивних та ігрових методів навчання. Поетапне впровадження методики здійснювалося у три етапи: мотиваційно-пізнавальний, самостійно-пошуковий, діяльнісно-творчий. Проведена статистична обробка отриманих показників визначила динамічне зростання сформованості кожного з компонентів методичної компетентності у студентів експериментальної групи і ефективність запропонованої методики.запити суспільства, прогресивні тенденції розвитку педагогічної науки, вирішувати проблеми музичного навчання і виховання учнів. Оновленню змісту фахової підготовки випускників музично-педагогічних закладів сприяє впровадження в освітній процес компетентнісного підходу, який орієнтує на посилення технологічної архітектоніки та формування методичної компетентності майбутніх учителів музики.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: методична компетентність, майбутні вчителі музики, хорове диригування, музичні інформаційні технології, методика формування методичної компетентності, інноваційні технології навчання.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Фаховий коледж "Універсум" > Циклова комісія музики і хореографії
Користувач, що депонує: Лариса Анатоліївна Теряєва, канд. пед.наук
Дата внесення: 02 Груд 2019 13:07
Останні зміни: 02 Груд 2019 13:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29277

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу