Суфийские мотивы лирики Магтымгулы Пырагы (Махтумкули Фраги)

Васьків, Микола Степанович (2019) Суфийские мотивы лирики Магтымгулы Пырагы (Махтумкули Фраги) The world of islam in research perspectives of arabic studies and political science (1). с. 256-271. ISSN 978-83

[thumbnail of Васьків М.С. Магтимгули.pdf]
Перегляд
Текст
Васьків М.С. Магтимгули.pdf

Download (5MB) | Перегляд

Анотація

У статті розглядаються факти, які доводять приналежність геніального туркменського поета Маґтимґули Пираґи до суфійської спільноти, його зв'язки з увченням великого суфійського шейха Бахауддіна Накшбанді; все це проявилось у трудовій діяльності та спосіб життя самого Маґтимґули, його батька та діда. Доведено використання системи традиційних для суфійських мотивів і образів лірики текстів. На прикладах образу коханої жінки, бажання стати одним із нею, а зображення чаші, пиття вина, спілкування у снах із мертвими святими людьми та суфійськими шейхами, традиційна та унікальна інтерпретація солов’я та зображення троянди, гріховність світу та ліричні персони, заклик до благочестивого життя з ранніх років та ін. Ілюструється суфійська історія Маґтимґули Пираґи. Новаторство Маґтимґули полягало у перетворенні східної поезії від схематичних та абстрагованих образів у їх конкретну та чуттєву природу, насамперед, в любовної ліриці. Це зробило широкий спектр інтерпретації його ліричних творів можливо; від відтворення конкретної драматичної історії про любов поета до своєї далекої родички Менґлі та до релігійного містичного суфійського читання символічних слів, фрази, образи та їх відносини. Геній Маґтимґулі, можливо, для кожного читача для прийому змісту та форми своїх творів ідіосинкратичний відповідно його рівня навичок перекладу або отримати можливість багаторазового стереоскопічного прийому.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Маґтимґули Пираґи; туркменська література; суфізм; лірика; мотиви; образи.
Типологія: Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 04 Груд 2019 08:36
Останні зміни: 04 Груд 2019 08:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29434

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу