Переселення греків з Криму до Північного Надазов’я у 1778 р.:добровільно чи примусово?

Гедьо, Анна Володимирівна (2019) Переселення греків з Криму до Північного Надазов’я у 1778 р.:добровільно чи примусово? Історичний калейдоскоп (2). с. 7-11.

[thumbnail of A_Hedo_IK_2_2019_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
A_Hedo_IK_2_2019_IFF.pdf

Download (578kB) | Перегляд

Анотація

На сьогодні греки в розсіяному чи компакт - ному вигляді складають одну з найчисель - ніших етнічних єдностей України. У зв’язку з цим актуальною є історія її формування на теренах України. Переселення греків з Криму важко розглядати, не враховуючи суспільно-політичних обставин в Кримському ханстві, на території якого мешкали християни до 1778 р., і його взаємовідносин з двома великими імперіями – Російською та Ос- манською. Історія політичних взаємовідносин Кримського ханства, Росії та Туреччини здавна привертала увагу дослідників. Інтерес викликала неодноз- начність суджень про вплив на внутрішні справи півострова російського уряду, з одного боку, і Ос- манської імперії – з другого. Аналіз літератури стосовно зазначеного пи- тання дозволяє зробити висновок, що тема ви- вчена ще недостатньо. Незважаючи на наукові досягнення істориків ХІХ – початку ХХ ст., ра- дянських і сучасних, у дослідженні проблеми чи- мало лакун, а в окремих випадках в монографіях і статтях мають місце відступ від істини, замов- чування важливих фактів чи вибіркове висвіт- лення подій, суб’єктивні оцінки діяльності ро- сійського уряду щодо переселення греків до Північного Надазов’я.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Україна; Крим; греки; Північне Надазов'я; переселення
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 13 Груд 2019 11:35
Останні зміни: 13 Груд 2019 11:35
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29976

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу