«Французькі листи» Ісмаїла Ґаспринського як мандрівні нариси

Васьків, Микола Степанович (2019) «Французькі листи» Ісмаїла Ґаспринського як мандрівні нариси Літературний процес: методологія, імена, тенденції (13). с. 88-94. ISSN 2412-2475

[thumbnail of Васьків. Літпроцес.pdf]
Перегляд
Текст
Васьків. Літпроцес.pdf

Download (129kB) | Перегляд

Анотація

У статті автор, констатуючи поліжанровість «Французьких листів» кримськотатарського просвітника, громадського діяча і письменника Ісмаїла Ґаспринського, зосереджується на аналізі генологічних рис мандрівного нарису. Герой «Французьких листів» Молла Аббас є авторським протагоністом і своїми враженнями від західного життя відтворює насамперед досвід самого письменника. Для підтримання читацького інтересу автор белетризує нарисовий матеріал, часто вдається до прийому одивнення. «Французькі листи» є першою книгою мандрівних нарисів, у якій подається погляд тюрка-мусульманина на тогочасну християнсько-атеїстичну Європу, насамперед Францію. Вказується на постійне прагнення порівнювати умови життя «рідного» Сходу і цивілізованого Заходу як потребу виокремити серед «чужого» те, що І. Ґаспринський уважає за конче необхідне впровадити на батьківщині. Це, насамперед, розгалужена система освіти і наукових досліджень, потужний промислово-фінансовий розвиток, соціальний захист, змагальна судова система, широка участь жінки в суспільному житті тощо. Натомість раціоналістичному Заходові протиставляється висока мораль ісламу й справедливість взаємин між мусульманами. Молла Аббас (а отже, й І. Ґаспринський) доходить висновку про те, що найперспективніший шлях розвитку тюркських народів і людства — синтез здобутків Заходу з базованими на постулатах ісламу етикою і мораллю.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Ісмаїл Ґаспринський; «Французькі листи»; поліжанровість; мандрівний нарис; Схід і Захід; тюрки; мусульмани.
Типологія: Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 16 Груд 2019 12:38
Останні зміни: 16 Груд 2019 12:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30248

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу