Діяльність Києво-Межигірської фаянсової фабрики періоду Барських за першоджерелами

Школьна, Ольга Володимирівна (2019) Діяльність Києво-Межигірської фаянсової фабрики періоду Барських за першоджерелами Вісник НАКККіМ (2). с. 336-340.

[thumbnail of 177713-392667-1-SM.pdf]
Перегляд
Текст
177713-392667-1-SM.pdf

Download (265kB) | Перегляд

Анотація

Мета полягає в аналізі складових діяльності широко відомого вітчизняного тонкокерамічного бренду «Києво-Межигірська фаянсова фабрика» доби управління братів Барських (1858 – 1864 рр.). Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні історико-хронологічного підходу, історико-генетичного та історико-культурного методів, що дозволяють проаналізувати історичні обставини і першопричини, які обумовили специфіку функціонування українського виробництва у Межигір’ї під Києвом з випуску елітарного тонкого фаянсу упродовж першої – третьої третини ХІХ століття. Наукова новизна полягає в аналізі розрізнених першоджерел, які у сукупності дають можливість звернути увагу на прикінцевий час діяльності означеного підприємства з нової точки зору і зрозуміти причини занепаду функціонування славетного виробництва Києва, розташованого в 20-ти верстах, у передмісті; визначенні специфіки господарювання братів Барських у Межигір’ї, з’ясуванні обставин змін штату майстрів й асортименту виробів, Висновки. На основі дослідження матеріалів архівів ЦДАМЛМУ, ЦДІАУ, ЦДАВОВУ, РДІА вдалося здійснити спробу реконструкції окремих процесів діяльності Києво-Межигірської фаянсової фабрики доби керування братів Барських (1858–1864 рр.). Важливу роль у розумінні функціонування виробництва даного періоду відіграють знання реальних історичних форс-мажорних обставин, що впливали на обмеження можливостей виробництва в означений час (відмова Кабінету його імператорської величності у допомозі з укріпленням берегу Дніпра, який розмило 1859 р., відмова у видачі субсидії чи відтермінування виплат за суборенду – і як наслідок, занепад підприємства, що не мало достатніх оборотних капіталів).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Києво-Межигірська фаянсова фабрика; Україна; ХІХ століття; брати Микола та Василь Барські.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: доцент Іван Братусь
Дата внесення: 20 Груд 2019 07:51
Останні зміни: 20 Груд 2019 07:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30395

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу