Освіта інтернованих військових армії УНР в Польщі: на прикладі табору в Александрові Куявському

Гуменюк, Олена Анатоліївна (2019) Освіта інтернованих військових армії УНР в Польщі: на прикладі табору в Александрові Куявському Схід, 6 (164). с. 65-69. ISSN 1728-9343

[thumbnail of Гуменюк.pdf]
Перегляд
Текст
Гуменюк.pdf

Download (376kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://skhid.kubg.edu.ua/issue/view/11332/showToc

Анотація

Мета роботи передбачає аналіз освітньої діяльності - системи організації та її напрямків, характерних для військових Армії Української Народної Республіки (УНР), інтернованих в таборах Польщі на початку 1920-х років. На прикладі організації освіти в таборі в Александрові Куявському зроблено порівняльний зріз і для інших таборів в Польщі, де були розміщені військові Армії УНР. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні загальноісторичних методів наукового дослідження, а саме: історико-порівняльного, типоло- гізації (історико-типологічний) та системного аналізу. Вперше проводиться аналіз особливостей організації, методологічних засад освітньої роботи інтернованих військових як частини загальної культурно-освітньої діяльності української міжвоєнної еміграції, а також визначається їх ефективність для здобуття вищої освіти або ж з можливістю подальшої професійної діяльності поза межами табору. У результаті проведеного дос- лідження було встановлено, що культурно-освітня робота в таборах пожвавилась та набула системного характеру після з'їзду представників культурно-освітніх відділів 20-21 березня 1921 р. Зокрема освітні про- грами почали розроблятися під керівництвом Міністерства народної освіти УНР; Єдиною Державною Шко- лою, окрім практичної освітньої допомоги, видавались сертифікати про закінчену середню освіту, що дозво- ляли вступати до вишів випускникам останніх ступенів (класів). На прикладі освітньої роботи в таборі інтер- нованих військових Армії УНР в Александрові Куявському показано, що злагоджена взаємодія шкіл, студент- ських громад та Міністерства народної освіти УНР підвищувала успішність освітнього процесу і забезпечува- ла швидкий перехід військових до лав студентства.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: табір інтернованих військових Армії УНР в Александрові Куявському; військовий; культурно-освітня діяльність; емігрант.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 23 Груд 2019 09:19
Останні зміни: 23 Груд 2019 09:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30422

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу