Інтерактивні методи в комунікативній освіті

Бульвінська, Оксана та Ханикіна, Наталія (2019) Інтерактивні методи в комунікативній освіті Неперервна професійна освіта: теорія і практика (4). с. 68-73. ISSN 1609-8595

[thumbnail of НПО 4 2019_-Бульвінська, Ханикіна.pdf]
Перегляд
Текст
НПО 4 2019_-Бульвінська, Ханикіна.pdf

Download (299kB) | Перегляд

Анотація

У статті розглядається проблема використання активних методів і форм навчання і викладання, які засновані на взаємодії між учнями, у комунікативній освіті. Комунікативна освіта розуміється як процес формування комунікативних знань, умінь, компетентостей, розвиток комунікативних якостей особистості і накопичення професійно-комунікативного досвіду взаємодії з оточуючими, які потрібні фахівцеві для успішної професійної діяльності в соціокультурному середовищі. Емпіричний матеріал дослідження був зібраний методом опитування науково-педагогічних працівників з українських університетів. Респондентам були запропоновані питання, згруповані у 2 блоки. У першому блоці опитані мали вибрати інтерактивні методи, що використовуються ними в освітньому процесі. Другий блок був присвячений розумінню ефективності інтерактивних методів. Результати дослідження підтвердили: незважаючи на нові освітні тенденції, викладачі недостатньо використовують в освітньому процесі інтерактивні методи і форми (за винятком лекції-діалогу і семінару-дискусії). Інші інтерактивні методи менш популярні серед викладачів університетів, що свідчить про деяку одноманітність у виборі цих методів і недостатню обізнаність викладачів про них. Результати опитування науково-педагогічних працівників свідчать також про неоднозначне розуміння ефективності інтерактивних методів. Відповідей про те, що їх слід використовувати в певних навчальних ситуаціях, в залежності від навчального матеріалу, вдвічі більше, ніж відповідей з однозначним розумінням їх ефективності. Ці результати не відповідають сучасним освітнім тенденціям, які передбачають активізацію, стимулювання та заохочення активної діяльності кожного студента в освітньому процесі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: викладання; викладач; інтерактивні методи і форми; комунікативна освіта; навчання; науково-педагогічні працівники.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > РИНЦ
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 24 Груд 2019 09:38
Останні зміни: 24 Груд 2019 09:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30443

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу