Трипільська культура і «перша курганна хвиля»: підгрунтя і реальні події у світлі сучасних відомостей

Відейко, М.Ю. (2019) Трипільська культура і «перша курганна хвиля»: підгрунтя і реальні події у світлі сучасних відомостей In: Анотації Міжнародної конференції до століття Дмитра Яковича Телегіна, 21-23 оистопада 2019 року, Київ.

[thumbnail of M_Videiko_Mkonf_2_2019_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
M_Videiko_Mkonf_2_2019_IFF.pdf

Download (624kB) | Перегляд

Анотація

Вже кілька десятиліть існує “курганна теорія”, покликана пояснити поширення індоєвропейських мов. Серед її творців та прихильників був і Д.Я. Телегін. Початковим етапом поширення було визначено події, які за сучасною хронологією припадають на останню третину V тис. до н.е. Для середовища трипільської культури в якості слідів цієї хвилі розглядали і т.зв. “кухонний посуд” — керамічні вироби з домішками черепашки в масі з специфічним декором. З часом з’явилися нові відомості стосовно обставин, за яких відбувалися ці події, а також зросла кількість знахідок такого посуду.Врахування нових відомостей та аналіз джерел дають змогу запропонувати версію, за якою явище, назване свого часу “першою хвилею поширення курганних народів” було наслідком кліматичних змін, які викликали з одного боку занепад аграрних культур Південно-Східної Європи, а з іншого — піднесення культурного комплексу Кукутень-Трипілля.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Додаткова інформація: ISBN 966-452-229-13
Ключові слова: Трипільська культура; курганна хвиля; енеоліт
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра археології та давньої історії
Користувач, що депонує: д.і.н. Михайло Юрієвич Відейко
Дата внесення: 08 Січ 2020 08:59
Останні зміни: 08 Січ 2020 08:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30496

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу