Особливості ставлення підлітків до їх зовнішнього вигляду (залежно від акцентуацій характеру)

Литвиненко, Олена Олександрівна та Кушнір, Катерина Ігорівна та Білошицька, Ірина Вікторівна (2019) Особливості ставлення підлітків до їх зовнішнього вигляду (залежно від акцентуацій характеру) Taras Shevchenko 4th International congress on social sciences. с. 1151-1161.

[thumbnail of O_Lytvynenko_Kushnir_K_Biloshytska_I_TSICSS4_IL_PTAA.pdf]
Перегляд
Текст
O_Lytvynenko_Kushnir_K_Biloshytska_I_TSICSS4_IL_PTAA.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://6822d126-530b-4b2b-afcc-39167d4b7444.files...

Анотація

У статті висвітлюється проблема акцентуацій характеру підлітків та взаємозв`язок з їх зовнішнім виглядом. Представлений теоретичний аналіз проблеми акцентуацій характеру підлітків, що взаємопов`язаний з їх зовнішнім виглядом, що допомагають визначити основний зміст функціонально-структурних компонентів даного феномену та дозволяють здійснити базову класифікацію різних типів акцентуацій характеру у підлітковому віці. Проаналізовані найсвіжіші наукові роботи про акцентуації в різних сферах психології. У статті розглянуто ставлення підлітків до їх зовнішнього вигляду відповідно до акцентуацій характеру. Розкритий взаємозв`язок зовнішнього вигляду та акцентуацій. Намічено особливості ставлення до власного зовнішнього вигляду підлітків, які мають різні типи акцентуацій характеру. Представлений аналіз класичних характеристик основних акцентуацій характеру з урахуванням їх впливу на зовнішній вигляд підлітків. У статті розглянуто та проаналізовано теоретичні підходи дослідників у вивченні психологічних особливостей прояву акцентуацій характеру, а також розглянуто типології акцентуацій характеру підлітків та основні поняття. Представлена теоретична модель ставлення до зовнішнього вигляду підлітків різних типів акцентуацій. Наведено експериментальні дані, які демонструють відмінності представників різних типів акцентуацій а саме таких як: 1) демонстративний; 2) педантичний; 3) застрягаючий; 4) збудливий; 5) гіпертимний; 6) дистимний; 7) тривожний; 8) циклотимічний; 9) екзальтований; 10) емотивний, - кожен з яких має свій специфічний прояв, що показує себе у зовнішньому вигляді. Описано процедуру емпіричного дослідження з використанням методики вивчення акцентуацій особистості (Г.Шмішека) та власне розробленою анкетою. Намічено основні тенденції представників різних видів акцентуацій до їх зовнішнього вигляду. У висновку детально проаналізовано результати емпіричного дослідження. Кореляційний аналіз результатів дослідження взаємозв'язку зовнішнього вигляду підлітків з різними видами акцентуацій характеру, який підтвердив відповідність нашої анкети з результатами опитувальника Шмішека, з демонстративною, застрягаючою, збудливою, дистимічною, тривожною, циклотимною акцентуаціями. Виявлені у процесі дослідження факти та результати, можуть бути використані студентами, практичними психологами, батьками, викладачами, соціальними педагогами в роботі з акцентуйованими підлітками з метою поглибленого вивчення тематики даної статті.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: акцентуації характеру; підлітковий вік; особистість; взаємозв'язок; зовнішній вигляд; стиль.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Олена Олександрівна Литвиненко
Дата внесення: 09 Січ 2020 11:50
Останні зміни: 09 Січ 2020 11:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30564

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу