Experimental and Research Verification of the Methodology of Forming the High School Students’ Artistic Taste for the Vocal Heritage (Late XIX-Early XX Century)

Мережко, Юлія Валеріївна та Лєвіт, Дмитро Анатолійович та Петрикова, Оксана Петрівна та Гмиріна, Світлана Вікторівна та Касянчук, Марія Сергіївна (2020) Experimental and Research Verification of the Methodology of Forming the High School Students’ Artistic Taste for the Vocal Heritage (Late XIX-Early XX Century) International Journal of Learning, Teaching and Educational Research (4). с. 309-321.

[thumbnail of Y_Merezhko_D_Lievit, O_Petrykova_S_Gmyrina_M_Kasianchuk_S_KAEV_2020.pdf]
Перегляд
Текст
Y_Merezhko_D_Lievit, O_Petrykova_S_Gmyrina_M_Kasianchuk_S_KAEV_2020.pdf

Download (242kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://www.ijlter.org/index.php/ijlter/about/cont...

Анотація

Метою дослідження є висвітлення результатів аналізу дослідно-експериментальної роботи з перевірки методики формування художніх смаків у старшокласників до вокальної спадщини українських композиторів кінця XIX ‒ початку XX століття. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше висвітлено результати методики з формування художніх смаків у учнів старшого шкільного віку до національної вокальної спадщини минулого, впровадженої в навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл України. Перевірка дієвості методики відбувалась методом констатувальних зрізів. Автори проводять порівняння результатів констатувального та формувального етапів дослідження. У статті висвітлено критерії, за допомогою яких відбувалася перевірка сформованості художніх смаків у старшокласників до національної спадщини кінця XIX ‒ початку XX століття: ступінь зацікавлення старшокласників мистецтвом, зокрема вокальною спадщиною українських композиторів; міра здатності до усвідомлення і оцінки змісту вокального твору; міра здатності до виразного виконання музичного твору. На основі означених критеріїв та їх показників було виявлено три рівні сформованості художніх смаків у старшокласників: високий, середній, низький. Методологія дослідження полягає в тому, що під час проведеного дослідження використовувався метод парних порівнянь, оскільки автори працювали з двома групами реципієнтів – контрольною групою та експериментальною. Результатом даного методу була шкала порівняльних оцінок, виражена у процентному співвідношенні. На підсумковому етапі експерименту використовувався метод контент-аналізу для констатації рівнів сформованості художніх смаків у учнів юнацького віку. Результативність запропонованої методики автори підтверджують результатами проведення статистичних методів опрацювання експериментальних даних за формулою χ2–критерій (“хі–квадрат критерій”). Висновки. Методику, що передбачала послідовне формування художніх смаків старшокласників у процесі вивчення вокальної спадщини українських композиторів, було реалізовано у позакласній діяльності загальноосвітніх шкіл Київської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Дані формувального експерименту засвідчили суттєві позитивні зрушення у рівнях сформованості художніх смаків старшокласників за усіма визначеними критеріями, що свідчить про ефективність і дієвість розробленої методики.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: художній смак; учні середньої школи; навчання вокальній музиці; українські композитори; естетичне виховання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Scopus
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Юлія Валеріївна Мережко
Дата внесення: 01 Черв 2020 11:50
Останні зміни: 26 Трав 2021 07:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31448

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу