Соціальні ризики повторної злочинності підлітків, які перебувають у конфлікті з законом

Суліцький, Вадим Володимирович та Конопацька, Юлія Володимирівна (2020) Соціальні ризики повторної злочинності підлітків, які перебувають у конфлікті з законом Інноваційна педагогіка, 1 (24). с. 231-235. ISSN 2663-6093

[thumbnail of V_Sulitskyi_Yu_ Konopatskya_IL_SPSR.pdf]
Перегляд
Текст
V_Sulitskyi_Yu_ Konopatskya_IL_SPSR.pdf

Download (162kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.innovpedagogy.od.ua/

Анотація

Стаття присвячена проблемі соціальних ризиків повторної злочинності серед підлітків, які перебувають у конфлікті з законом. Підлітковий вік як у хлопців, так і у дівчат характеризується незрілістю суджень, імпульсивністю при сильному бажанні приймати власні рішення, наполягти на своєму; великим впливом референтних груп; посиленням статевого потягу; заклопотаністю своєю фізичною привабливістю для протилежної статті. В силу певних негативних ситуацій, умов життя, психологічних травм, стану здоров’я емоційний розвиток і життєвий досвід у юнаків і дівчат буває нетиповим, а відношення до суспільства нереалістичними. У сучасних умовах підлітки почали вдаватися до злочинів, як засобу вирішення певних проблем. Незважаючи на те, що впродовж останніх п'яти років кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, зменшилася у двічі, залишається високим показник повторної злочинності. Це пояснюється суспільно-політичними змінами, появою нових видів злочинів, типів правопорушників, а також набутим негативним власним досвідом у надії, що цього разу вони не попадуться на вчинені злочину. Такий стан справ характеризується недосконалістю змісту форм і методів соціально-педагогічної роботи, а також недоліками в оцінці ризиків і потреб, особливо у засуджених, які відбувають покарання не пов’язане з позбавленням волі. Незважаючи на значну теоретичну базу, тема запобігання протиправній злочинній поведінці ще мало вивчена, адже питання профілактики делінквентної поведінки з точки зору Закону України «Про пробацію» є ще недостатньо вивченими та розкритими у науковій літературі. Також, потребує доопрацювання система оцінки ризиків і потреб засуджених щодо профілактики повторної злочинності серед підлітків, які перебувають у конфлікті з законом. Тому, мета статті полягає у тому, щоб через аналіз ефективності пробаційних програм, дослідження причин злочинності серед підлітків, які перебувають у конфлікті з законом, визначити додаткові критерії оцінки ризиків повторної (рецидивної) злочинності серед цієї категорії громадян.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: засуджений; конфлікт з законом; підлітки; повторна злочинність; пробаційна програма; соціальні ризики
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 27 Серп 2020 06:10
Останні зміни: 27 Серп 2020 06:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31664

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу