Проблемні питання розвитку жіночого спорту вищих досягнень в умовах глобальної конкуренції

Сушко, Руслана Олександрівна та Дорошенко, Едуард Юрійович (2020) Проблемні питання розвитку жіночого спорту вищих досягнень в умовах глобальної конкуренції Фізична культура, спорт та здоров’я нації (9 (28)). с. 272-281.

[thumbnail of R_Sushko_E_Doroshenko.pdf]
Перегляд
Текст
R_Sushko_E_Doroshenko.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Актуальність. Показано низку проблемних питань, які супроводжують навчально-тренувальний та змагальний процес жіночого спорту вищих досягнень і, через їх специфічність, психологічно впливають на соціалізацію спортсменок різної спеціалізації в умовах глобальної конкуренції. Мета дослідження – обґрунтувати та узагальнити соціально-психологічні проблеми розвитку жіночого спорту в умовах світової глобальної конкуренції. Методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, даних мережі Інтернет; контент-аналіз; педагогічні спостереження. Результати дослідження. Проаналізовано та систематизовано резонансні випадки деструктивної соціально-психологічної спрямованості, що знаходяться у відкритому доступі ЗМІ. Обґрунтовано поширені помилки формування взаємовідносин видатних висококваліфікованих спортсменок у спортивних колективах під час становлення та розвитку їх спортивної кар’єри, що підтверджено фактами їх знаходження у приниженому стані через залежність від результатів змагань, бажання кар’єрного зростання, страх осуду і зневіри у вирішенні ситуації на власну користь та особистий сором. Узагальнено соціально-психологічну проблемність ситуацій, коли знаходячись у спортивному колективі, досягаючи спортивних вершин під професійним наглядом фахівців психологічного профілю, спортсменки залишені на самоті у питаннях вирішення комунікативних задач. Ключові висновки. В результаті отриманих даних визначено, що стосовно відомих і визнаних спортсменок тривалий час чинились заборонені законами різних країн протиправні дії непритаманні демократичному суспільству, що дозволяє зробити наукове припущення про істотну поширеність проблеми в процесі багаторічного вдосконалення, а різноманітність видів спорту, представниці яких піддавались насильству і приниженню, свідчить про розповсюдження і глобальність проблем, які потребують вивчення і пошуку шляхів їх локалізації.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: глобалізація; жіночий спорт; соціально-психологічні проблеми; насильство; сексуальні домагання; визначення статі.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Руслана Олександрівна Сушко
Дата внесення: 19 Жов 2020 05:31
Останні зміни: 19 Жов 2020 05:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32170

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу