Елементи медіаосвіти у структурі навчального курсу лексикології в закладах загальної середньої освіти

Дика, Наталія Михайлівна та Глазова, Олександра Павлівна (2020) Елементи медіаосвіти у структурі навчального курсу лексикології в закладах загальної середньої освіти Колективна (три і більше авторів). Scientific developments of European countries in the area of philological researches: Collective monoraph.Cuiavian University in Wloslavek, Wloslavek.

[thumbnail of Dyka_Glazova_monograph.pdf]
Перегляд
Текст
Dyka_Glazova_monograph.pdf

Download (3MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://ksw.wloclawek.pl/nauka/wydawnictwa/

Анотація

У статті розглянуто аспекти реалізації елементів медіаосвіти під час навчання лексикології в закладах загальної середньої освіти. Подано короткий огляд основних питань впровадження в шкільний курс лексикології елементів медійної освіти, способів формування вмінь розпізнавати дезінформацію, маніпуляцію, пропаганду на основі аналізу вжитих у тексті слів. Виокремлено дослідження науковців про вплив медіа на окрему особистість та громадську свідомість, маніпулятивні можливості медіа, особливості формування критичного мислення в умовах інформаційних, дезінформаційних та пропагандистських впливів. Охарактеризовано медійну та інформаційну грамотність. Визначено найбільш ефективні шляхи формування медіаграмотності учнів закладів загальної середньої освіти. Наведено приклади різнорівневих завдань та вправ, які сприяють формуванню медійної та комунікативної компетентності. Доведено, що включені до навчального курсу лексикології елементи медіаосвіти, готують учнів до грамотної і відповідальної поведінки у світі інформації, навчають орієнтуватися в інформаційних потоках, критично ставитися до кожного медіатексту, мати аргументовану власну позицію щодо його змісту та форми вираження.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: інформація; лексикологія; медіаграмотність; медіаосвіта; медіатекст; заклади загальної середньої освіти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > Кафедра мовно-літературної освіти
Користувач, що депонує: Наталія Михайлівна Дика
Дата внесення: 19 Жов 2020 06:38
Останні зміни: 19 Жов 2020 06:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32196

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу