Функціональна спрямованість інформаційної культури

Ломачинская, Ирина Николаевна та Ломачинский, Богдан Геннадиевич (2020) Функціональна спрямованість інформаційної культури Вісник Львівського університету. Серія філософсько-політологічні студії (30). с. 77-83. ISSN Print 2307-1664, Online 2663-5615.

[thumbnail of I_Lomachinska_VLU_30_2020_FSIK.pdf]
Перегляд
Текст
I_Lomachinska_VLU_30_2020_FSIK.pdf

Download (284kB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена аналізу функціональної спрямованості інформаційної культури у її антропологічному вимірі - як відображення становлення і розвитку інтелектуального потенціалу матеріальної та духовної культури людства. Філософський аналіз функціональної спрямованості інформаційної культури як динамічного явища, відкритого для постійних змін та інновацій, здійснюється з позицій технократичного, інформаційно-технологічного та культурологічного підходів. Зазначено, що в історичному контексті етапів розвитку інформаційно-комунікаційних революцій (вербальної, друкарської та технологічної), динаміка розвитку технічних новацій завжди випереджала темпи розвитку інформаційної культури, тому ускладнення функцій інформаційної культури ставало відповіддю на глобальні історичні виклики. В дослідженні підкреслюється, що розвиток інформаційної цивілізації призводить до розширення і ускладнення спектру функцій інформаційної культури щодо соціуму, а саме: на письмовому етапі суспільного розвитку це світоглядна, культуротворча, інформаційна та регулятивна; етап книгодрукування розширює функції інформаційної культури – це освітня, комунікативна, технологічна, політична, функція збереження соціальної пам’яті. В умовах становлення глобального мережного суспільства відбувається удосконалення та подальша диференціація функціональної спрямованості інформаційної культури та її органічне поєднання з організаційною, цифровою та медіа культурою. Необхідність управління знаннями для ефективного ведення бізнесу визначає управлінську функцію інформаційної культури. Інформаційна культура мережевого суспільства породжує відчуження соціального досвіду від його носія, формуючи функції - трансформаційну, міжкультурного діалогу та віртуального конструювання соціальної реальності. Визначальним чинником сучасної геополітики є активний розвиток стратегій інформаційних війн, що зумовлює необхідність аналітико-прогностичної функції інформаційної культури як здатності до аналітичної оцінки інформаційної реальності і прогнозування її розвитку. У висновках підкреслюється, що функціональна спрямованість інформаційної культури відображає діалектичну єдність необхідності постійного творення нових засобів і способів освоєння навколишньої інформаційного реальності за умови збереження культурної спадщини та соціального досвіду.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інформаційна культура; інформація; функції інформаційної культури; інформаційне суспільство; культура віртуальної реальності; організаційна інформаційна культура; медіакультура
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Ірина Миколаївна Ломачинська
Дата внесення: 03 Лист 2020 07:13
Останні зміни: 22 Груд 2020 10:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32430

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу