Категорія стану германських мов під ефектом тиску мовної системи

Шапочкіна, Ольга Володимирівна (2020) Категорія стану германських мов під ефектом тиску мовної системи Закарпатські філологічні студії, Том 1 (14). с. 9-296. ISSN 2663-4880, 2663-4899

[thumbnail of O_Shapochkina_ZS_1_14_20_IF.pdf]
Перегляд
Текст
O_Shapochkina_ZS_1_14_20_IF.pdf

Download (413kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/index.php/archives

Анотація

У статті наголошено на тому, що категорія стану – єдина в своєму роді категорія, що характеризується ознаками різних рівнів – психологічного та граматичного. Станові відношення в давньогерманських мовах не являють собою послідовної системи. Вочевидь, наслідком цієї проблеми є полідефініційність категорії стану та розмитість її меж як категорії. Зокрема, у статті розглядаються особливості розвитку парадигми категорії стану в германських мовах у контексті мовних змін, які відбуваються під тиском мовної системи. Засадничими для наукового пошуку стали основні позиції молодограматиків щодо процесів становлення парадигми категорії стану давньогерманських мов. З опорою на молодограматичні концепції авторкою наведено опис закономірних взаємозалежних процесів, які від- бувалися всередині парадигми категорії стану германських мов. Зокрема, здійснено спробу системного пояснення й аналізу типології категорії стану у давньогерманських мовах. До давньогерманського пасиву відносяться такі дієс- лова, що належать до парадигми динамічного та рефлексивного медіуму, які не мають додатка у знахідному від- мінку та становлять групу інтранзитивних дієслів; до рефлексива зараховують дієслова, яким властиво поєднання в активному стані з відмінково залежними від них зворотними займенниками. У статті наголошено, що медіум стає основою для виникнення пасивного стану; актив та медіум мають фіксовані особові закінчення та виражаються у мовленні не тільки через описові конструкції, а й через прості форми, які експлікуються через медіальні та рідше через форми активних особових закінчень. У процесі опису типології категорії стану виявлено основну відмінність між активними та пасивними конструкціями, які не були спочатку чітко окреслені, і лише завдяки взаємовпливу однієї конструкції на іншу, набули певних психологічних та смислорозрізнювальних відмінностей. У статті уточнено думку про те, що на шляху мовних змін відбувся процес паралельного співіснування дієслівних форм та станів: одночасно медіальні форми із медіальною діатезою замінюються активними формами, проте залишають своє меді- альне значення. Автором статті здійснено спробу проаналізувати дієслівну підсистему германських мов у динаміці: від сучасності до витоків із урахуванням взаємодії інтра- та екстралінгвальних чинників у її становленні.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: категорія стану; активний стан; медіум; пасивний стан; рефлексив; медіопасив
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: доцент Ольга Володимирiвна Шапочкiна
Дата внесення: 23 Лист 2020 14:31
Останні зміни: 23 Лист 2020 14:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32677

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу