Далекий Схід, українці й пафос грандіозних перетворень у кіноповісті О. Довженка «Аероград»

Васьків, Микола Степанович (2020) Далекий Схід, українці й пафос грандіозних перетворень у кіноповісті О. Довженка «Аероград» Літературний процес: методологія, імена, тенденції : зб. наук. пр. (філол. науки) (15). с. 12-18. ISSN 2311-2433

[thumbnail of 503-Текст статті-1336-1-10-20201021. Васьків.pdf]
Перегляд
Текст
503-Текст статті-1336-1-10-20201021. Васьків.pdf

Download (655kB) | Перегляд

Анотація

У статті аналізується кіноповість О. Довженка «Аероград» як твір, у якому відтворюються особливості Далекого Сходу, його освоєння, буття українців, які компактно мешкали там на території так званого Зеленого Клину. Сюжет кіноповісті базується на традиційній для того часу детективно-пригодницькій колізії боротьби зі внутрішніми «ворогами народу», які допомагають японцям скинути радянську владу на Далекому Сході. У творі згадуються далекосхідні українці, їх побут і культура, але О. Довженко акцентує на превалюванні ідеологічних, інтернаціональних інтенцій над національними. «Аероград» переповнений пафосом грандіозних економічних перетворень на Далекому Сході, всебічного освоєння цього краю, безмежної віри у його щасливе майбутнє. Кіноповість відзначається динамікою змін, рухом персонажів і дії, переміщенням персонажів на величезні як на ті часи відстані. «Аероград» уписується в широкий контекст українських мандрівних нарисів і художніх творів міжвоєнного двадцятиріччя (1919–1939) про Далекий Схід і далекосхідних українців («125 день під тропиками» Л. Чернова, «Жовті брати (Крізь Хіну) Л. Недолі, «Ранок над Уссурі» М. Пічуґіна, «Преріями та джунґлями Біробіджану» І. Багмута, «По Біробіджану» Е. Райцина, «Поїзд іде на Схід» Л. Плескачевського). Кожному з цих творів дається коротка характеристика, як і творам про терени компактного проживання українців за межами рідного краю.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Далекий Схід; міжвоєнне двадцятиріччя; кіноповість; мандрівний нарис; офіційна ідеологія.
Типологія: Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 25 Лист 2020 08:06
Останні зміни: 05 Січ 2021 10:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32951

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу