Модель професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва

Желанова, Вікторія В'ячеславівна (2020) Модель професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва Збірник наукових праць "Педагогіка та психологія" (63). с. 51-59.

[thumbnail of V_Zelanova_PI.pdf]
Перегляд
Текст
V_Zelanova_PI.pdf

Download (415kB) | Перегляд

Анотація

Актуальність поданої статті зумовлена соціально-економічними, інноваційно-освітніми трансформаціями в житті України, а також глобалізаційними процесами, зорієнтованими на інтеграцію нашої держави із світовою спільнотою. У цьому сенсі викликає науковий і практичний інтерес проблема професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва, діяльність якого зорієнтована на формування духовності, естетизму, моральної та ціннісної сфер особистості. Метою статті є обґрунтування й розробка моделі професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Використано комплекс методів дослідження, а саме: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, моделювання для вивчення, зіставлення й узагальнення наукових джерел з метою визначення сутності та структури професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва та розробки її моделі. Визначено сутність компетентнісного підходу як пріоритетної стратегії в мистецькій освіті та розкрито його базові поняття: компетенція, компетентність, професійна компетентність. Представлено авторську дефініцію професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Проаналізовано базові позиції теорії моделювання. Висвітлено більш ґрунтовні підходи до структури професійної компетентності вчителя музичного мистецтва, що подані в студіях дослідників мистецької освіти. На засаді структурно-діяльнісної ознаки та типів компетентностей вчителів музичного мистецтва, пов’язаних з видами їх професійної діяльності (музично-педагогіної, диригентсько-хорової, музично-виконавської), обґрунтовано й розроблено модель професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва, що містить мотиваційно-ціннісний, когнітивний, креативно-діяльнісний компоненти. Доведено, що подана модель відбиває структурні компоненти професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва і за своєю сутністю є концептуальною, прогностичною, структурно-компонентною.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентнісний підхід; структура професійної компетентності; майбутній вчитель музичного мистецтва.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 26 Лист 2020 12:48
Останні зміни: 26 Лист 2020 12:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33014

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу