Елементи методології управління економічною безпекою підприємства

Сосновська, Ольга Олександрівна та Житар, Максим Олегович (2020) Елементи методології управління економічною безпекою підприємства Бізнес інформ (10). с. 204-213. ISSN 2222-4459, 2311-116X

[thumbnail of O_Sosnovska_M_Zhytar_BI_10_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
O_Sosnovska_M_Zhytar_BI_10_FITU.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

У статті визначено структурні елементи методології управління економічною безпекою підприємства як наукового підґрунтя дослідження цього процесу для формування світогляду щодо їх сутності та виявлення можливостей застосування в управлінських рішеннях. Систематизовано концепції та теорії методології управління економічною безпекою підприємства за її ключовими функціональними підсистемами – інформаційною, фінансовою, кадровою, інноваційно-інвестиційною. Встановлено, що значне місце серед елементів методології досліджуваного процесу належить системі принципів управління, серед яких виділено та охарактеризовано низку фундаментальних (загальнонаукових) і специфічних (конкретних) принципів. Виокремлено системний, функціональний, процесний, структурний, ситуаційний (варіантний), оптимізаційний і поведінковий наукові підходи до управління економічною безпекою підприємства та визначено можливості їх реалізації. Обґрунтовано, що процес управління доволі часто розглядається як сукупність функцій, а саме: певних видів діяльності, у процесі яких здійснюється вплив на об’єкт управління для досягнення поставленої мети. З огляду на це, запропоновано використання функціональної ознаки для систематизації методів управління економічною безпекою підприємства відповідно до функцій прогнозування, планування, аналізу, оцінки, організації та контролю. Уточнено, що запропоновані елементи методології управління економічною безпекою підприємства є взаємодоповнюючими та послідовними. При цьому зазначено, що вибір конкретного елементу методології процесу дослідження залежить від багатьох факторів впливу – специфіки діяльності підприємства, його ресурсних можливостей, цільових орієнтирів, часового проміжку, наявного рівня економічної безпеки. Узагальнено, що усвідомлення необхідності вмілого використання методологічного базису при реалізації такого складного та багатогранного процесу як управління економічною безпекою підприємства, є запорукою його успішного функціонування та сталого розвитку в умовах сьогодення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: підприємство; економічна безпека; методологія управління; концепції; теорії; принципи; наукові підходи; методи.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Sosnovska Ольга Александровна Сосновская
Дата внесення: 30 Лист 2020 06:49
Останні зміни: 30 Лист 2020 06:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33058

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу