Напрями реалізації стратегії інтеграції в сучасній освіти України

Желанова, Вікторія В'ячеславівна (2020) Напрями реалізації стратегії інтеграції в сучасній освіти України Нові технології навчання (94). с. 132-137.

[thumbnail of V_Zelanova_ NTN_94_PI.pdf]
Перегляд
Текст
V_Zelanova_ NTN_94_PI.pdf

Download (842kB) | Перегляд

Анотація

У статті проаналізовано сутність феномену інтеграції в контексті викликів глобалізованого світу. Обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми й стан її розробленості. Використано комплекс методів дослідження, а саме: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення. Представлено дефініцію поняття інтеграція. Розкрито напрями реалізації стратегії інтеграції в сучасній освіті в Україні. Розглянуто Європейську інтеграцію як вид регіональної інтеграції, що є більш глобальним напрямом інтеграції, яка стала важливим чинником трансформації вітчизняної системи освіти. Розкрито поняття транснаціональний освітній простір, транснаціональна вища освіта. Репрезентовано парадигмальну інтеграцію як ґрунтовний напрям інтеграції в освітньому просторі України. З’ясовано, що сучасна освітня парадигма в Україні інтегрує ідеї особистісної, смислової, рефлексивної, когнітивної парадигм освіти, тобто є їх поліпарадигмальним синтезом. Доведено, що інтеграційні процеси в освітньому просторі України пов’язані з явищем поліпідхідності, як єдності системного, діяльнісного, аксіологічного, акмеологічного, компетентнісного, суб’єктного, технологічного, середовищного та інших наукових підходів. Проаналізовано дидактичний напрям інтеграції, а саме: міждисциплінарну інтеграцію, створення інтегративних курсів, інтеграцію на рівні тем, розділів, понять у межах однієї дисципліни.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтеграція; європейська інтеграція; парадигмальна; поліпідхідна інтеграція; дидактична інтеграція
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 04 Груд 2020 11:12
Останні зміни: 04 Груд 2020 11:12
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33404

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу