Законодавчі обмеження щодо обрання та застосування запобіжного заходу у виді застави у кримінальному провадженні

Музиченко, Олексій Володимирович (2020) Законодавчі обмеження щодо обрання та застосування запобіжного заходу у виді застави у кримінальному провадженні Вісник кримінального судочинства (1). ISSN 2413-5372

[thumbnail of O_Muzychenko_HSJ_1_2020_FPMV.pdf]
Перегляд
Текст
O_Muzychenko_HSJ_1_2020_FPMV.pdf

Download (597kB) | Перегляд
[thumbnail of O_Muzychenko_HSJ_1_2020_FPMV_.pdf]
Перегляд
Текст
O_Muzychenko_HSJ_1_2020_FPMV_.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Одним із найбільш важливих питань при застосуванні будь-яких заходів примусу є дотримання основоположних прав людини, гарантії забезпечення яких закріплені як у міжнародно-правових актах, так і в національному законодавстві. У теорії кримінального процесуального права застосування заходів примусу, зокрема запобіжних заходів під час кримінального провадження завжди є актуальним. Серед всіх запобіжних заходів у наукових публікаціях значна увага приділяється питанню обрання та застосування застави. Проте серед науковців та практичних працівників немає однозначного підходу до визначення багатьох питань, пов’язаних з визначенням підстав та предмета застосування застави, порядку її внесення, розміру застави тощо. Наразі актуальним є питання щодо законодавчого визначення підстав для обмеження обрання та застосування застави, а також визначення її розміру при обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою у кримінальних провадженнях щодо окремих видів злочинів. Мета статті. Дослідження питання розширення дискреційних повноважень слідчого судді, судді, які надають право не визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою у кримінальних провадженнях щодо окремих видів злочинів. Результати наукового дослідження. З урахуванням аналізу вітчизняного та зарубіжного кримінального процесуального законодавства, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини та рішень Конституційного Суду України, автором статті досліджено та проаналізовано законодавчі ініціативи обмеження застосування запобіжного заходу у виді застави у кримінальних провадженнях щодо особливо тяжкого злочину у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також щодо тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину. Обґрунтовано недоцільність запровадження таких обмежень через призму сутності, завдань та цілей запобіжних заходів у кримінальному провадженні, а також конституційних засад щодо прав і свобод людини і громадянина.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: запобіжний захід; застава; тримання під вартою; слідчий суддя; суддя; дискреційні повноваження
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра публічного та приватного права
Користувач, що депонує: Доцент Олексій Володимирович Музиченко
Дата внесення: 24 Груд 2020 12:58
Останні зміни: 24 Груд 2020 12:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34029

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу