Культурне самовизначення Чингіза Айтматова в умовах білінгвізму

Васьків, Микола Степанович та Анісімова, Людмила Вікторівна (2020) Культурне самовизначення Чингіза Айтматова в умовах білінгвізму Journal of History Culture and Art Research (Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi) (9). с. 276-285. ISSN 2147-0626

[thumbnail of 2871-8778-1-PB.pdf]
Перегляд
Текст
2871-8778-1-PB.pdf

Download (320kB) | Перегляд

Анотація

У статті йдеться про явище білінгвізму радянських національних письменників, які поєднували написання творів як рідною мовою, так і російською або винятково російською. Найяскравішим прикладом такого літератора був киргизький класик другої половини ХХ ст. Чингіз Айтматов. Письменник уважав російську мову безальтернативною для народів СРСР у єдиному радянському інформаційному просторі, зокрема й літературному, у їх прилученні до політичних, економічних, культурних, гуманітарних світових надбань. Важливого, але не значення він надавав також і російській культурі, ставлячи її на перше місце серед інших культур світу. Російський культурний світ справляв великий вплив на розвиток радянських народів Центральної Азії, та найбільше її значення полягало в посередництві для прилучення культур малих народів до здобутків загальносвітової культури.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Чингіз Айтматов; мова; культура; культура-посередник; російська і киргизька мови; імперська й національні культури.
Типологія: Статті у наукометричних базах > Web of Science
Підрозділи: Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 28 Груд 2020 08:57
Останні зміни: 23 Лист 2021 10:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34055

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу