«Засіяв книжними словами серця вірних»: освіта і освіченість у Русі

Драч, Оксана Олександрівна (2019) «Засіяв книжними словами серця вірних»: освіта і освіченість у Русі Колективна (три і більше авторів). Ярослав Мудрий та його доба: тисячолітній досвід українського державотворення: монографія.Київський університет імені Бориса Грінченка, Київ.

[thumbnail of Drach_Osvita na Rusi.pdf]
Перегляд
Текст
Drach_Osvita na Rusi.pdf

Download (894kB) | Перегляд

Анотація

Освіта в Русі, що заважила для князів засобом утвердження цінностей нової християнської віри і культури, з часом віддана світською владою в компетенцію духовної, стала побічним продуктом діяльності православної церкви. Вертикаль, вибудувана в європейській системі освіти, в українській культурі залишилася горизонталлю − духівництво, яке перетворило навчання читання та письма в спадкоємне «ремесло», почасти і зовсім обходилося без учених мудрощів, довіряючи голосу і пам'яті. У поширенні й утверджені християнства серед народу усна традиція у формі духовних віршів була не менше, якщо не більше дієвим засобом. Відзначена багатьма дослідниками обрядова сторона православ'я домінувала як спосіб засвоєння нової віри, ставши природним продовженням епічної традиції. Ідеї навчання і вченості були запозичені Руссю з прийняттям християнства з Візантії і поширенням книг із південних слов'янських земель. Побутування учительства у формі навчання за працями отців Церкви та закріплення за книгою головних доктринальних функцій у Русі підтримувало високий рівень книжної мудрості, забезпечувало «однодумність», зміцнювало населення в правильній вірі. Такий спосіб навчання абсолютно задовольняв культурні запити, поширюючи християнську віру, правду й істину, при цьому не «травмуючи» суспільство соціально закріпленим поділом на «навчених» («освічених», «учителів») і «невігласів» (необізнаних у читанні), зберігаючи між ними певний час межу відкритою.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Освіта; учення книжне; Русь; християнство; учнівство.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Оксана Олександрівна Драч
Дата внесення: 06 Січ 2021 09:05
Останні зміни: 06 Січ 2021 09:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34083

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу