Критеріально-показникова база діагностики складоритмічної структури мовлення

Бабич, Наталія Миколаїівна та Тичина, Катерина Олександрівна (2021) Критеріально-показникова база діагностики складоритмічної структури мовлення Наукові записки Бердянського державного педагогічного університету. Серія: Педагогічні науки (3). с. 11-27. ISSN 2412-9208/ICV 2019: 79.31

[thumbnail of N_Babych_K_Tychyna_NZBDPU_3_IL.pdf]
Перегляд
Текст
N_Babych_K_Tychyna_NZBDPU_3_IL.pdf

Download (2MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://pedagogy.bdpu.org/wp-content/uploads/2021/...

Анотація

Стаття висвітлює питання мовленнєвого дизонтогенеза, що стосуються діагностики базових параметрів складоритмічної структури мовлення (складоритму) у дітей дошкільного віку із порушеннями рухової, сенсорної і мовленнєвої сфер. Розглянуто базове поняття «складоритм», яке трактується авторами як ритмічне чергування синтагматичних конструкцій різної структурної складності в мовленнєвому потоці, що забезпечується просодичними компонентами мовлення. Актуальною проблемою у дослідженні параметрів складоритму (рух-простір-ритм) є визначення показників й критеріїв їх оцінювання. Це дозволить з’ясувати особливості та стан складоритмічної структури мовлення для подальшого створення ефективних корекційно-розвивальних програм із застосуванням сучасних інноваційних технологій. Метою статті є обґрунтування критеріально-показникової бази дослідження складоритмічної структури мовлення у дітей дошкільного віку із ООП. Для реалізації поставленої мети було висвітлено основні засади її діагностики та здійснено обґрунтування показників базових параметрів складоритму, що спиралися на теорію рівнів побудови рухів М. Бернштейна. Було виділено чотири складові “ритморух” – рівень А (тонус), В (ритм); “ритмопростір” – рівень А, В, С (простір); “ритмовимова” – рівень А, В, С, D (номінант); “складоритм” – рівень А, В, С, D, E (розгорнуте мовлення). Відповідно до визначених показників авторами статті розроблені критерії оцінювання дисбалансу зазначених базових параметрів, що можуть оцінюватися відповідно до вікових особливостей. Запропонований підхід до діагностики та оцінювання стану сформованості складоритму в дітей дошкільного віку з ООП є інноваційним, адже ґрунтується на розумінні онтогенетичних закономірностей оволодіння параметрами складоритмічної структури мовлення та дає можливість у короткий термін визначити рівні їх сформованості. Перспективними напрямами реалізації окресленого дослідження є створення технології формування параметрів складоритмічної структури мовлення у дітей дошкільного віку з ООП для реалізації подальшого алгоритму мовленнєвої компенсації.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: складоритмічна структура мовлення; синтагматичні конструкції; рухова організація мовлення; ритм мовлення; просторова організація мовлення; діти з комплексними порушеннями; порушення мовлення.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра спеціальної та інклюзивної освіти
Користувач, що депонує: Наталія Миколаївна Бабич
Дата внесення: 28 Січ 2021 07:55
Останні зміни: 28 Січ 2021 07:55
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34458

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу