Концепт Вальгала у мові та картині субкультурного світу

Колесник, Олександр Сергійович (2020) Концепт Вальгала у мові та картині субкультурного світу Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Серія: Філологічні науки (мовознавство) (14). с. 83-90.

[thumbnail of Kolesnyk_2020_valhalla.pdf]
Перегляд
Текст
Kolesnyk_2020_valhalla.pdf

Download (402kB) | Перегляд

Анотація

У статті окреслено лінгвосеміотичні та лінгвокогнітивні особливості номінацій концепту ВАЛЬГАЛА у давньоісландській та сучасній англійській мовах. Багатоаспектний аналіз номінацій зазначеного концепту здійснено в руслі унівесологічних студій, методології М-логіки та теорії міфологічно орієнтованого семіозису. Надано характеристику концепту-міфологеми ВАЛЬГАЛА в контексті універсальної моделі ієрархічних відношень систем різної етіології. ВАЛЬГАЛА постає як компонент певного локусу (варіанту ПОТОЙБІЧЧЯ) у структурі поліверсуму. Отримані результати інтерпретовано крізь призму універсальних закономірностей функціонування відкритих систем. Виявлено смислові трансформації змісту концепту ВАЛЬГАЛА та його вербалізаторів у контексті сучасної музичної субкультури. З’ясовано, що світ як частина поліверсуму – це інформаційна система (міфічна, квазі-реальна, уявна, фейкова тощо), яка є результатом ноемо-генезу та корелює з відповідним станом речей. Така система має ієрархічну, однак нежорстку структуру. ВАЛЬГАЛА інтерпретується як контейнер, що містить системи, пошкоджені у процесі розгортання насильницьких і конфліктних сценаріїв, які перебувають у стані «апґрейду». З урахуванням «зовнішньої» та «внутрішньої» перспективи аналіз концепту-міфологеми ВАЛЬГАЛА дає змогу ідентифікувати його статус в ієрархічних міжсистемних відношеннях, а також простежити ступінь «реалістичності». Особливу увагу приділено когнітивним моделям, що становлять підґрунтя відповідних номінативних одиниць давньоісландської та сучасної англійської мов. Давньоісландські номінації постають як носії прототипних міфологічних (аксіоматичних) смислів. Мовні одиниці, відібрані із сучасних англомовних пісенних текстів, співвідносяться з фрагментом субкультурного світу та слугують репрезентантами модифікованих (ноематичних) смислів. Семантика англомовних фразових конструктів засвідчує розширення моделі «Вальгала – пункт призначення» та розвиток аксіологічно позитивних конотацій. Концептуальні та семантичні трансформації інхоативних пропозиційно закодованих ознак постають проявом ноемо-генезу (плинного породження контекстуально релевантних смислів, що стосуються певного стану речей) як базового механізму світо-моделювання. Вказані семантичні та концептуальні трансформації є «навігаційними орієнтирами», використовуваними для моделювання бажаного стану речей, кращого, з позицій концептуальних домінант субкультури, ніж «первинна реальність».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: поліверсум; потойбіччя; семантика; оператор; Вальгала
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: Професор Олександр Сергійович Колесник
Дата внесення: 01 Бер 2021 07:21
Останні зміни: 01 Бер 2021 07:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34914

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу