Фасилітаційна компетентність майбутнього педагога: сутність і структура

Желанова, Вікторія В'ячеславівна (2021) Фасилітаційна компетентність майбутнього педагога: сутність і структура Інноваційна педагогіка, 1 (31). с. 87-90. ISSN 2663-6093

[thumbnail of V_Zhelanova_IP_31_2021_PI.pdf]
Перегляд
Текст
V_Zhelanova_IP_31_2021_PI.pdf

Download (814kB) | Перегляд

Анотація

Актуальність цієї статті зумовлена соціально-економічними, інноваційно-освітніми трансформаціями в житті України, а також глобалізаційними процесами, орієнтовними на інтеграцію нашої держави зі світовою спільнотою, які об'єктивно зумовлюють зміни векторів розвитку усіх ланок освіти в напрямі людиноцентризму, розгляду особистості здобувача освіти як вищої цінності. У статті розглянуто феномен фасилітації у межах реалізації компетентнісного підходу. На основі аналізу семантичних складників, якими є "фасилітація" та "компетентність", обґрунтовано поняття "фасилітаційної компетентності". Представлено авторську дефініцію фасилітаційної компетентності майбутнього педагога як його інтегровану характеристику, що синтезує його провідні професійно-особистісні якості, які забезпечують готовність до фасилітації суб'єктів освітнього процесу. Визначено структуру фасилітаційної компетентності майбутнього педагога, яка містить мотиваційно-аксіологічний, когнітивний, праксіологічний компоненти, що мають аспект перцепції, інтеграції, комунікації. З'ясовано, що мотиваційно-аксіологічний компонент пов'язаний із фасилітаційною позицією, яка передбачає людиноцентровану установку, ставлення до здобувачів освіти як до найвищої цінності, відкритість, доброзичливість, толерантність, тактовність, емпатійність; когнітивний компонент містить знання про сутність фасилітаційної взаємодії та спілкування, вікові й індивідуальні особливості суб'єктів освіти; праксіологічний компонент представлений перцептивними, проектувально-конструктивними, комунікативними, рефлексивно-аналітичними вміннями. Визначено, що подальшого студіювання потребує аспект етапності формування фасилітаційної компетентності майбутнього педагога в процесі професійної підготовки у ЗВО.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентнісний підхід; компетенція; компетентність; фасилітаційна компетентність; структура фасилітаційної компетентність; структура фасилітаційної компетентності майбутнього педагога.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 23 Бер 2021 10:58
Останні зміни: 23 Бер 2021 10:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35445

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу