Концепт theatrum mundi в наукових есеях Віктора Петрова

Козлов, Роман Анатолійович (2020) Концепт theatrum mundi в наукових есеях Віктора Петрова Колективна (три і більше авторів). Віктор Петров. Мапування творчости письменника: monograph. Universitas, Краків.

[thumbnail of R_Kozlov.pdf] Зображення
R_Kozlov.pdf - Опублікована версія

Download (4MB)

Анотація

Концепт theatrum mundi сформульований у 12 ст., але його коріння — в античній філософії. Від 1920-х рр. митці та філософи (Б. Брехт, С. Беккет, А. Арто, Ж. Бодріяр, ситуціоністи) повертають до нього увагу. Становлення наукової есеїстики В. Петрова припадає саме на період глобальних суспільних змін у Європі. Філософ не раз роздумує над складниками цього концепту: грою, роллю, маскою; задумом, провидінням, фатумом; сценою, межею, ілюзією. Варто простежити за розвитком концепту «світ як театр» у цій частині спадку В. Петрова, його структурою та змістом. Проводити дослідження слід, дотримуючись хронологічного підходу та враховуючи ускладнення структури концепту. Відправною точкою для розгортання цього концепту в науковій есеїстиці В. Петрова може бути філософію бароко, зокрема спадок Г. Сковороди. Але у пізніших творах періоду МУРу філософ прикладає концепт theatrum mundi до своєї сучасності та сучасників. Таким чином, діапазон творів, де цей концепт розгортається, є дуже широким: від літературних рецензій до філософських етюдів.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: theatrum mundi; наукова есеїстика; концепт; В. Петров (Бер)
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: доцент Роман Анатолійович Козлов
Дата внесення: 12 Квіт 2021 06:22
Останні зміни: 12 Квіт 2021 06:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35546

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу