Формування мотиваційно-вольових здібностей у студентів, які займаються плаванням, у процесі фізичного виховання

Ляшенко, Валентина Миколаївна та Зубко, Валентина Володимирівна та Гнутова, Наталія Павлівна та Гацко, Олена Володимирівна та Лахтадир, Олена Володимирівна (2021) Формування мотиваційно-вольових здібностей у студентів, які займаються плаванням, у процесі фізичного виховання Фізичне виховання, спорт і культура здоровя у сучасному суспільстві (1 (53)). с. 49-56. ISSN 2220-7481

[thumbnail of V_Liashenko_V_Zubko_N_Hnutova_O_Hatsko_O_Lakhtadyr_MMK_FZFVS.pdf] Текст
V_Liashenko_V_Zubko_N_Hnutova_O_Hatsko_O_Lakhtadyr_MMK_FZFVS.pdf

Download (355kB)

Анотація

Значення мотиваційно-вольових здібностей і їх вплив на формування особистості студентів є актуальними на сьогодні, оскільки під впливом мотивації формується світогляд особистості, поведінкові реакції, внутрішній емоційний світ. Під час занять із плавання в процесі фізичного виховання студентів ЗВО є можливість застосувати елементи психологічної підготовки, які будуть спрямовані на формування основних компонентів мотиваційно-вольових здібностей, що безпосередньо впливають на як відвідування занять, так і підвищення спортивних результатів. Мета дослідження – оцінка ефективності засобів формування мотиваційно-вольових здібностей у студентів, які займаються плаванням. Матеріал і методи дослідження. У ході дослідження нами застосовано такі методи: аналіз науково-методичної літератури, тестування, педагогічний експеримент. Обробку статистичних даних проводили за допомогою методів математичної статистики. Учасники дослідження. У дослідженні брали участь студенти 1 курсу «Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського» (26 осіб), які дали згоду на участь в експерименті. Результати дослідження. На початку експерименту в експериментальній та контрольній групах досліджувані були майже однакового рівня розвитку мотиваційно-вольових здібностей, тобто результати обох груп не мали достовірних відмінностей. Після проведення експерименту та використання розробленої методики спостерігали приріст показників компонентів мотиваційно-вольових здібностей, але в експериментальній групі студентів, які займаються плаванням, показники виявилися вищими (р <0,05; р <0,01). Висновки. За результатами нашого дослідження всі показники компонентів мотиваційно-вольових здібностей зазнали достовірного підвищення в студентів експериментальної групи, а найбільші зміни спостерігали у вольовому компоненті, який на високому рівні становив 36 % в експериментальній групі, а в контрольній – 12 %; студентів із низьким рівнем в експериментальній групі залишилося 28 %, у той час, як у контрольній – 64 %. Отримані результати свідчать про те, що заняття плаванням позитивно впливає не лише на фізичний розвиток людини, але й на формування її особистості, розвиваючи такі риси, як цілеспрямованість, наполегливість, рішучість, сміливість.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: студенти; мотиваційно-вольові здібності; психологічна підготовка; плавання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Олена Володимирівна Гацко
Дата внесення: 14 Квіт 2021 06:41
Останні зміни: 14 Квіт 2021 06:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35588

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу