Про міжнародні нормативно-правові акти як джерела галузевих правових наук України: окремі питання

Баклан, Олег Володимирович (2021) Про міжнародні нормативно-правові акти як джерела галузевих правових наук України: окремі питання альманах міжнародного права (24). с. 3-10.

[thumbnail of O_Baklan_AMP_2021_24_FPMV.pdf] Текст
O_Baklan_AMP_2021_24_FPMV.pdf

Download (167kB)

Анотація

У статті розглядається та аналізуються окремі думки та погляди вчених юристів та економістів на роль та місце регулюючих нормативно-правових актів, що стосуються різноманітних аспектів окремих галузей суспільного життя та імплементують в собі міжнародно-правові норми. Традиційно проблематиці щодо уніфікації державного впливу на різноманітні суспільні відносини (зокрема і у сфері економіки та підприємництва), розробці його різноманітних аспектів присвячується у певні часи праці вчених-правників та економістів. Але питання застосування міжнародно-правових актів в цій сфері досліджені лише фрагментарно навіть в роботах таких відомих вітчизняних вчених юристів як Л. К. Воронова, О. А. Журавський, Т. О. Коломоєць, О. П. Рябченко, Н. О. Саніахметова, О. Х. Юлдашев та деяких інших. У цьому контексті звертається увага на питання щодо визначення ролі держави щодо упорядкування суспільних відносин у певних сферах економіки та підприємництва, в окремих галузях суспільного життя тощо. Зокрема, відмічається, що змістом будь-якого виду державної реєстрації має бути, з одного боку, захист прав громадян, а з іншого – безпека суспільства й держави. Основною метою кожного з видів державної реєстрації є: необхідність здійснення компетентними державними органами обліку й ідентифікації суб'єктів підприємницької діяльності, різноманітних об'єктів, що належать цим суб'єктам, з подальшим здійсненням щодо них необхідної контрольно-наглядової діяльності. Досягається це як за допомогою як виключно вітчизняних нормативно-правових актів, так і в певних окремих випадках з застосуванням міжнародно-правових актів тощо. Узагальнюючи проаналізовані міжнародні та вітчизняні джерела з окресленої проблематики пропонується власне визначення поняття «безпека», а саме: безпека це стан захищеності людини й громадянина, суспільства та держави від будь-яких джерел небезпеки та її загроз, враховуючи небезпечні види господарської діяльності (підприємницької чи промислової або іншої). З урахуванням зробленого аналізу, висловлюються інші власні міркування з окреслених питань.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: міжнародно-правові акти; міжнародно-правові норми; економіка; підприємництво; регулювання
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра публічного та приватного права
Користувач, що депонує: професор Олег Володимирович Баклан
Дата внесення: 15 Квіт 2021 15:13
Останні зміни: 15 Квіт 2021 15:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35667

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу