Система забезпечення якості вищої освіти у Франції

Мосьпан, Наталя Вікторівна та Дурдас, Алла Петрівна (2021) Система забезпечення якості вищої освіти у Франції Неперервна професійна освіта: теорія і практика (Серія: Педагогічні науки), 1 (66). с. 64-71. ISSN 2412-0774

[thumbnail of N_Mospan, A_Durdas_CPE_2021.pdf] Текст
N_Mospan, A_Durdas_CPE_2021.pdf

Download (678kB)
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/about

Анотація

У статті наведено систему забезпечення якості вищої освіти Французької Республіки, розкрито особливості структури її системи; охарактеризовано діяльність національних агентств зовнішнього та внутрішнього оцінювання якості. Показано, що становлення французької системи оцінювання якості вищої освіти триває три десятиліття. Визначено періодизацію (чотири етапи) становлення системи забезпечення якості вищої освіти на основі реформування головного національного агентства з оцінювання якості. Охарактеризовано національні нормативно-правові документи регулювання забезпечення якості. Показано, що характерною рисою французької системи забезпечення якості вищої освіти є її підпорядкованість агентствам (ENQA та EQAR) на європейському рівні. Вона регулюється нормативно-правовими документами («Стандартами та рекомендаціями забезпечення якості в ЄПВО») на європейському рівні; низкою національних законів, зокрема Законом «Про фінанси» (2001 р.), Законом «Про свободу та відповідальність університетів» (2007 р.), Законом «Про вищу освіту та дослідження» (2013 р.); національними рекомендаціями та довідниками, які формують норми та процедури проведення оцінювання якості університетів. На національному рівні якість вищої освіти забезпечується шляхом зовнішнього оцінювання та внутрішнього самооцінювання закладів вищої освіти. Специфіка структури французької системи зовнішнього оцінювання якості полягає в різноманітності зовнішніх агентств та їхніх повноважень. Зовнішніми незалежним органами є Вища рада з оцінювання досліджень та вищої освіти (Hcéres), Генеральна інспекція державного управління освітою та навчанням (IGAENR), Комісія дипломованих інженерів (CTI), Комісія з оцінювання підготовки та дипломів у сфері менеджменту (CEFDG) та Консультативна національна комісія університетських технологічних інститутів (CCN-IUT). Національні агентства із зовнішнього оцінювання мають галузеву спрямованість та працюють у певному сегменті, спираючись на процедури внутрішнього контролю якості. Внутрішнє самооцінювання є обов’язковою процедурою для закладів вищої освіти, які видають дипломи, визнані державою.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вища освіта; забезпечення якості; зовнішні агентства; система; Франція
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > НМЦ зовнішнього незалежного оцінювання
Користувач, що депонує: Наталя Вікторівна Мосьпан
Дата внесення: 20 Квіт 2021 13:19
Останні зміни: 20 Квіт 2021 13:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35806

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу