Політичний цинізм: універсальна радянська спадщина - післясмак - небезпека

Lavrynenko, Hanna (2021) Політичний цинізм: універсальна радянська спадщина - післясмак - небезпека Колективна (три і більше авторів). Challenges and opportunities of the modern risk society: socio-cultural, economic and legal aspects: monograph. Praha: OKTAN PRINT, Praha.

[thumbnail of H_Lavrynenko_COMRS_IFF.pdf] Текст
H_Lavrynenko_COMRS_IFF.pdf - Опублікована версія

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://www.oktanprint.cz/p/challenges-and-opportu...

Анотація

Сучасні виклики, з якими стикається суспільство, у більшості своїй формуються політичною елітою та швидкоплинністю політичних процесів, які керують її діями. Політичні реалії щодня кидають виклики повноцінному розвитку сучасного суспільства. Політичний прагматизм, який відбивається в характері прийнятих елітою політичних рішень, все частіше виходить за рамки дозволеного і перетворюється у політичний цинізм. Безумовно, швидкоплинність поширення політичного цинізму можна назвати феноменом XXI століття. Він існував і активно застосовувався в політиці ще з часів епохи Відродження. Однак актуальність вивчення його сучасних проявів пов'язана з наростанням реальної загрози для повноцінного розвитку сучасних цивілізованих суспільств, оскільки зі сфери теоретичних міркувань політичний цинізм активно перемістився в область політичної практики. І ключова заслуга в цьому належить більшою мірою саме політичним елітам, які уособлюють політичну владу і безпосередньо беруть участь у процесі прийняття і реалізації політичних рішень. Цинізм вказує на політичну ерозію колишніх порядків і руйнування підвалин і норм, що не сприяє формуванню нових інституційних відносин. А навпаки, призводить до конфронтації держави, в особі політичних еліт, і суспільства. І якщо в державах зі сформованою демократичною традицією поширення політичного цинізму є безумовно небезпечним політичним явищем, то в державах, що знаходяться в умовах демократичного транзиту, в тому числі і пострадянських, наслідки від «надлишку» політичного цинізму в кінцевому рахунку можуть постати у вигляді загрози державності.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: політичний цинізм; універсалізм; радянська спадщина; державність; політична еліта; громадянське суспільство
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Ганна Андріївна Лавриненко
Дата внесення: 23 Квіт 2021 06:50
Останні зміни: 23 Квіт 2021 06:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35989

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу