Взаємозв'язок мови та реальності

Качур, Ірина Ігорівна (2021) Взаємозв'язок мови та реальності Філологічний часопис (1). с. 45-51. ISSN 2415-8828

[thumbnail of I_Kachur_PR_№1.pdf] Текст
I_Kachur_PR_№1.pdf - Опублікована версія

Download (550kB)
Офіційне посилання: http://fch.udpu.edu.ua/article/view/232648/5.pdf

Анотація

У статті розглядається взаємний вплив мови та реальності. Питання чи впливає мова на людське мислення, чи це реальність, яка визначає, що ми говоримо є дуже спірним. Мова – це складна структура, яка складається зі слів та граматичних правил, які врегульовують процес комунікації та дозволяють людям зрозуміти одне одного. За допомогою мови можна не лише висловлювати свої думки і досягати поставлених цілей, а й стати частиною соціуму. Вплив мови на наше мислення показано на прикладі формування слів, чи вживання специфічної лексики, яка відображає поняття властиві лише тій чи іншій культурі. Слід також зазначити, що реальність теж впливає на формування лексикону та відіграє важливе значення у становленні культури народу. Крім того, розглянуто значення граматичних категорій роду та часу на формування мовної картини світу. Категорія роду може обмежити людину у виборі прикметників для опису того чи іншого поняття, базуючись на тому, належить дане слово до чоловічого чи жіночого роду. Більше того, саме поняття часу відрізняється в різних мовах, залежно від цього мовець може виділяти різну інформацію у висловлюванні і використовувати для цього не лише граматичні структури, а й слова-маркери. Через таку різницю в мовних картинах світу і виникають культурні непорозуміння. Адже, слід пам’ятати, що культура – це сукупність цінностей, моральних принципів, звичаїв та традицій народу, які знайшли своє відображення в мові. Також, значна увага приділяється процесу вивчення, як першої, так і іноземної мови на сприйняття людиною навколишнього світу. Вивчаючи нову мову людина починає дивитися на світ через призму іншої культури. Таким чином, мова може впливати на людське сприйняття світу, але в той же час і дійсність може визначати, що людина говорить.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: мова; реальність; мовна картина світу; сприйняття; культура
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: викладач Ірина Ігорівна Качур
Дата внесення: 04 Черв 2021 08:13
Останні зміни: 04 Черв 2021 08:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36549

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу