Чинники інтерпретації кольорів у Китаї та Україні

Сін, Чжефу (2021) Чинники інтерпретації кольорів у Китаї та Україні Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету (39). с. 161-165.

[thumbnail of Xing Zhefu_Visnyk MGU.pdf] Текст
Xing Zhefu_Visnyk MGU.pdf - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (421kB)
Офіційне посилання: http://vestnik-philology.mgu.od.ua/archive/v47/par...

Анотація

У статті розглядається проблематика інтерпретації кольорів у китайській та українській культурах. Охарактеризовано основні наукові погляди щодо трактування явища кольору. На основі сучасних підходів визначено сутність і особливості кольору як наукового феномену. Колір дослідниками характеризується як основна категорія культури, яка передбачає знання про історичний розвиток нації, народу, особливості взаємодії етнічних груп, їх традиції, риси художнього бачення світу. Визначено основні принципи класифікації кольорів (сприйняття світобудови, ієрархічність, історичний розвиток, природне середовище). Під час висвітленя тлумачення кольорів у різних культурах акцент був зроблений на інтерпретацію кольорів у культурі Китаю та України, здійснено їх порівняльний аналіз. З’ясовано, що в Україні чорний колір сприймається як жалоба, білий колір співвідноситься з життям, чистотою; у Китаї білий колір символізує траур, чорний – родючість. Обґрунтовано, що блакитний колір у слов’янських спільнотах символізує благородство, чистоту, вірність; у східному просторі блакитний колір заміняється зеленим, що символізує народження нового життя, весну; червоний колір у східній символіці уособлює буйство життя в усіх його проявах, вогонь, прагнення досягати вершини, веселу атмосферу; в слов’янській культурі червоний колір відображає любов, енергію та небезпеку; жовтий колір у слов’ян сприймається як колір багатства, успіху, достатку; для східної нації жовтий колір інтерпретується як центр світу, елемент землі, що володіє властивостями родючості, перетворення. На основі досліджень науковців було виокремлено та охарактеризовано основні чинники інтерпретації кольорів у культурі Китаю та України, серед них: антропологічні (відображають процес виникнення та розвитку інтерпретації кольорів у культурах країн), психологічні (характеризують психологічні особливості сприйняття кольорів), гендерні, функціональні (представлені в аналізі функціонування семантики кольору в художніх текстах), порівняльні (відображають зіставлення ментального усвідомлення кольору в різних культурах), історичні (передбачають аналіз етимології окремих слів, груп слів, які називають колір), географічні (відображають внутрішню форму кольору через відтворення умов навколишнього середовища), лінгвокультурологічні (впливають на інтерпретацію кольорів крізь призму мови через систему асоціацій, символів, значень, тлумачень) чинники.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: колір; чинник, культура, кольоропозначення в китайській та українській мовах, інтерпретація, символіка, значення
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра східних мов і перекладу
Користувач, що депонує: декан Іван Васильович Семеніст
Дата внесення: 16 Черв 2021 09:00
Останні зміни: 16 Черв 2021 09:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36634

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу