Сюжетно-композиційні особливості одноактної комедії Мері Луїс Вілсон «Загублені» (2000)

Гайдаш, Анна Владиславівна (2021) Сюжетно-композиційні особливості одноактної комедії Мері Луїс Вілсон «Загублені» (2000) In: Національна ідентичність в мові і культурі.

[thumbnail of A.Gaidash_IF_NAU_2021_revised.pdf] Текст
A.Gaidash_IF_NAU_2021_revised.pdf

Download (2MB)

Анотація

Звернення авторів нової драми до одноактної п’єси наприкінці ХІХ ст., що сприяє подальшій популярності цієї жанрової форми, П.Сонді пояснює природою драми, яка в той час намагається подолати кризовий період – вирватися з полону класицизму (XVII-XVIII сс.) і реалізовувати соціальний потенціал. Одноактівка концентрує драматичну напругу і заінтригованість міжособистісної дії, які, за словами Сонді, у ХІХ ст. нівелюються внаслідок самотності, ізоляції та безсилля людини [3, с. 70]. П.Паві додає до визначення одноактівки швидкий ритм твору та «реалістичне штрихування» [2, с. 307]. Недосліджені в українській науці про літературу одноактні твори Мері Луїс Вілсон (нар. 1931) демонструють зреалізований потенціал короткої драматичної форми сучасного театру США. Публікації та театральні вистави за творами Вілсон не лише сприяють популяризації одноактівки, а й роблять її актуальною в контексті драмознавства. На матеріалі п’єси М.Вілсон «Загублені» («Lost»), прем’єра якої відбувається за рік до 70-річного ювілею авторки, простежені сюжетно-композиційні особливості одноактівки з позицій літературознавчої геронтології.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Інше)
Ключові слова: одноактівка; драма; літературознавча геронтологія; інтертекстуальність; п'єса-хайку
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 29 Черв 2021 07:19
Останні зміни: 29 Черв 2021 07:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36685

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу