Підготовка дітей до навчання в Новій українській школі: партнерська взаємодія освітніх установ і здобувачів освіти

Козир, Маргарита Валентинівна та Калініченко, Тетяна Володимирівна (2021) Підготовка дітей до навчання в Новій українській школі: партнерська взаємодія освітніх установ і здобувачів освіти Неперервна професійна освіта: теорія і практика (2). с. 64-71. ISSN 1609-8595

[thumbnail of M_Kozyr_T_Kalinichenko_PI_NPO_2021.pdf] Текст
M_Kozyr_T_Kalinichenko_PI_NPO_2021.pdf - Опублікована версія

Download (856kB)

Анотація

Автори розкривають питання партнерської взаємодії закладу дошкільної освіти та школи у підготовці дітей до навчання в НУШ. Головною умовою забезпечення наступності у вихованні й навчанні визначають спрямованість освітнього процесу закладу дошкільної освіти і Нової української школи на всебічний розвиток особистості дитини. Наголошено на тому, що здобуті в закладі дошкільної освіти та сім’ї знання, навички і досвід дітей будуть спрямовані на активне використання їх у освітньому процесі, адже зацікавленість ЗДО і НУШ зробить перехід з дошкільного закладу до школи безболісним для дитини. Акцентовано увагу на тому, що партнерство у стосунках між учасниками освітнього процесу є гарантом їх продуктивної взаємодії, одним зі способів вирішення освітніх проблем. Об’єктом дослідження є партнерська взаємодія закладу дошкільної освіти та школи в підготовці дітей до навчання у НУШ; предметом дослідження – підготовка дітей до навчання у НУШ; метою статті є теоретичне обґрунтування (на основі цілісного аналізу наукових джерел) і емпіричне дослідження проблеми впровадження партнерської взаємодії закладу дошкільної освіти та школи в підготовці дітей до навчання у Новій українській школі. Автори дійшли висновку, що відповідно до Закону України «Про освіту» аспект педагогіки партнерства між усіма учасниками освітнього процесу набуває великого значення у Концепції НУШ. Педагогіка партнерства ґрунтується на принципах гуманізму і творчого підходу до розвитку особистості. Її метою є розвиток гуманного суспільства, вільного від тоталітаризму. Нова українська школа передбачає, що учителі разом з батьками утворюють партнерство, у центрі якого знаходиться дитина. Сучасний стан дошкільної та початкової освіти характеризується різнобічністю охоплення багатьох питань у взаємодії педагогічного процесу ЗДО і НУШ, а партнерська взаємодія суміжних ланок освіти, тобто ЗДО і НУШ, допоможуть об’єднати зусилля вихователів ЗДО, вчителів початкової школи і батьків у реалізації неперервності освіти.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: взаємодія; заклад дошкільної освіти; заклад загальної середньої освіти; Нова Українська Школа; партнерська взаємодія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: к.п.н. Маргарита Валентинівна Козир
Дата внесення: 01 Лип 2021 11:36
Останні зміни: 01 Лип 2021 11:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/36712

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу