Підготовка майбутніх педагогів до використання доповненої реальності в освітньому процесі закладу дошкільної освіти

Козак, Людмила Василівна та Пономаренко, Тетяна Олександрівна (2021) Підготовка майбутніх педагогів до використання доповненої реальності в освітньому процесі закладу дошкільної освіти Колективна (три і більше авторів). European vector of development of the modern scientific researches: Collective monograph. Baltija Publishing, Riga, Latvia.

[thumbnail of L_Kozak_T_Ponomarenko_Monograph_2021_PI.pdf] Текст
L_Kozak_T_Ponomarenko_Monograph_2021_PI.pdf

Download (20MB)

Анотація

У роботі обґрунтовано важливість підготовки майбутніх педагогів до використання доповненої реальності (AR) в освітньому процесі закладу дошкільної освіти (ЗДО). Проаналізовано наукові джерела з проблеми застосування AR в галузі освіті. Визначено аспекти дослідження проблеми впровадження AR в галузі освіту, проведені сучасними зарубіжними та вітчизняними науковцями, зокрема, використання додатків AR в освіті; впровадження 3d технологій, віртуальної реальності (VR) та доповненої реальності в освітній процес закладу дошкільної освіти та початкової школи; застосування технології 3d, віртуальної та доповненої реальності в закладі вищої освіти; підвищення ефективності навчання та мотивації здобувачів освіти на засадах використання AR-додатків у смартфонах; формування культури читання засобами технології доповненої реальності; перспективи використання доповненої реальності в межах мовно-літературної галузі дошкільної та початкової освіти. Проаналізовано специфіку видань художніх творів з AR-додатками, які доречно застосовувати в роботі з дітьми дошкільного віку; продемонстровано можливості книжок для дітей дошкільного віку, створених за допомогою технології доповненої реальності. Розглянуто можливості використання AR у роботі з дошкільниками. Визначено актуальність застосування AR для ефективного виховання й розвитку дошкільників. Окреслено проблеми у застосуванні AR в освітньому процесі сучасних вітчизняних ЗДО. Розроблено методику діагностичного дослідження рівня й особливостей готовності майбутніх педагогів до використання AR в освітньому процесі ЗДО. Визначено критерії, показники, схарактеризовано рівні розвитку основних компонентів досліджуваної готовності (когнітивного, діяльнісного) й означеної готовності в цілому. Доведено: недостатність, дефіцит її сформованості в майбутніх педагогів у галузі дошкільної освіти; неузгодженість між особливостями підготовки майбутніх педагогів до використання AR у професійній діяльності та сучасними вимогами до якості освітнього процесу в ЗДО; необхідність розробки й реалізації моделі формування досліджуваної готовності майбутніх педагогів в умовах закладу вищої педагогічної освіти. Розроблено поетапну модель формування готовності майбутніх педагогів до використання AR в освітньому процесі ЗДО.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: доповнена реальність; заклад дошкільної освіти; майбутній педагог; освітній процес; професійна підготовка.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Л.В. Козак
Дата внесення: 27 Серп 2021 06:28
Останні зміни: 24 Лист 2021 21:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37011

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу