Голод і спрага як емблеми буття поета доби модерну: французька і українська версії

Гальчук, Оксана Василівна (2021) Голод і спрага як емблеми буття поета доби модерну: французька і українська версії Колективна (три і більше авторів). Zywienie-Zdrowie-Educacja: Monograph. Talkom, Гданськ-Київ.

[thumbnail of Halchuk_O_2021.pdf] Текст
Halchuk_O_2021.pdf

Download (2MB)

Анотація

Об’єктом дослідження є лірика французького символіста Артюра Рембо і українських поетів зрілого модернізму Павла Тичини, Миколи Зерова і Максима Рильського крізь призму естетичної активності у їхній творчості мотивів голоду і спраги. Здійснена спроба виокремити основні значення концептів «голод» і «спрага» в ліриці різного ідейно-тематичного спрямування і зіставити два – український і французький – варіанти їхньої художньої інтерпретації. Визначено, що спільною тенденцією для поетів-модерністів в інтерпретації голоду і спраги є вираження теми трагізму буття насамперед у мотивах трагізму ситуації, ліричного героя та екзистенції. Практично відійшовши від формування власне гастрономічної теми, символісти і неокласики тлумачать їх елементами художньої картини світу (голоду як соціальної катастрофи, голоду як самовідчуття людини доби порубіжжя) і формами буття поета доби модерну.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: модернізм; лірика; символізм; неокласика; тема голоду і спраги; інтерпретація; інтертекстуальність
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Оксана Гальчук
Дата внесення: 06 Вер 2021 06:54
Останні зміни: 06 Вер 2021 06:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37066

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу