Big data як економічний ресурс для функціонування децентралізованих автономних організацій

Обушний, Сергій Миколайович та Віровець, Денис Володимирович (2021) Big data як економічний ресурс для функціонування децентралізованих автономних організацій Формування ринкових відносин в Україні (4). с. 51-63.

[thumbnail of S_Obushnyi_D_Virovets_FRVU_4_FITU.pdf] Текст
S_Obushnyi_D_Virovets_FRVU_4_FITU.pdf - Опублікована версія

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://dndiime.org/wp-content/uploads/2021/08/4-20...

Анотація

Сучасні цифрові інноваційні технології, такі як блокчейн, штучний інтелект і соціальні мережі, в їх поєднанні з способами збирання даних та їх обробки, являють собою нові можливості на кількох рівнях економічних відносин. В умовах цифровізації економіки актуальними стають нові форми кооперацій з одночасним зменшенням ролі посередників. Збільшення кількості комунікаційних електронних пристроїв призведе до створення нових форм співпраці, де кордони та відстані не будуть перешкодою для поєднання людських зусиль та ресурсів, з одночасним збільшенням інформаційного обміну та посиленням вимог до якості даних. Децентралізовані автономні організації (далі – ДАО) стають надійним та ефективним замінником інституту економічного посередництва та традиційних форм комерційної співпраці. Незважаючи на привабливу оптимізацію низки процесів завдяки цифровій свободі та відсутності бюрократії, низка питань, що стосуються безпеки протоколів, правової невизначеності та тимчасової складності внутрішнього механізму, залишається невирішеними. Можливості технології блокчейн для роботи з цифровими даними дають можливості для створення нового типу економічного співробітництва, де за допомогою смарт–контрактів, як структурної частини DAO, досягається прозора, ефективна, справедлива та демократична система кооперації. У даній статті ми пропонуємо огляд технології ДАО як цифрової кооперації для роботи з великими даними, зосереджуючи увагу на сучасних підходах, можливостях та майбутніх напрямках. Представлений короткий огляд технології блокчейн та ДАО та їх необхідні характеристики для роботи з великими даними, різних сервісів ДАО по збору даних, їх зберігання, аналізу та дотримання конфіденційності, використання таких даних, а також обговорюються проблеми та майбутні напрямки для подальших досліджень. Технології блокчейну мають потенціал для ефективної аналітики великих даних завдяки посиленій безпеці та конфіденційності, ефективній системі управління, при чому повний захист матимуть тільки ідеї, втілені в технології блокчейн, а спільне інвестування та контроль над такими цифровими активами здійснюватиметься через ДАО, як нову форму партнерства.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифрова економіка; криптоекономіка; децентралізована автономна організація; ДАО; блокчейн; великі дані; Big Data
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Сергій Миколайович Обушний
Дата внесення: 27 Вер 2021 09:49
Останні зміни: 27 Вер 2021 09:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37214

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу