Проблеми суїцидальної активності серед засуджених в установах виконання покарань

Суліцький, Вадим Володимирович (2021) Проблеми суїцидальної активності серед засуджених в установах виконання покарань Trends in the scientific development. Abstracts of II International Scientific and Practical Conference. с. 317-322.

[thumbnail of Sulitskyi_V_IL_SPSR.pdf] Текст
Sulitskyi_V_IL_SPSR.pdf

Download (283kB)
Офіційне посилання: https://isg-konf.com/uk/trends-in-the-scientific-d...

Анотація

В останній час проблема самогубств серед різних верств населення в Україні набуває катастрофічних показників. Щодня у засобах масової інформації з’являються повідомлення про суїцидальні випадки серед підлітків, осіб похилого віку, військових, засуджених. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, щороку близько 800 тисяч людей позбавляють життя самогубством, а кожні 40 секунд на планеті вчиняється один випадок суїциду. В Україні середній рівень самогубств серед населення складає 18,5 випадків на 100000 населення. У той же час, цей показник серед чоловіків дорівнюється 34,5, а серед жінок – 4,7. Таким чином за рівнем суїцидальної активності Україна посідає дев’яте місце серед країн світу [1]. Для нашої держави проблеми профілактики та попередження самогубств є актуальними у зв’язку з загостренням вирішення питання щодо створення умов для психологічної безпеки громадян. Дана проблема висвітлюється і в «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», де одним із основних завдань щодо розв’язання проблем у сфері охорони психічного здоров’я, заплановано впровадження заходів профілактики самогубств серед осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі [2]. В останні роки Міністерством Юстиції України були підписані два основних документи, що регламентують діяльність персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України у питаннях запобігання суїцидальної активності серед засуджених. Це: «Політика щодо боротьби з самогубствами та самоушкодженнями» та «Інструкції щодо реалізації політики щодо боротьби з самогубствами та самоушкодженнями». У документах зазначено, що «засуджені та/або особи, узяті під варту як специфічна група населення, відрізняються підвищеним рівнем самогубств порівняно зі схожими з іншими характеристиками контингенту в загальній популяції. Шляхом впровадження в практику Інструкцій щодо реалізації Політики щодо боротьби з самогубствами та самоушкодженнями можна добитися значного зниження рівня самогубств і суїцидальних спроб» [3; 4].

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: засуджені; профілактика самогубств; суїцид; суїцидальна спроба; установа виконання покарань
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 30 Вер 2021 11:17
Останні зміни: 30 Вер 2021 11:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37301

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу