Програмне забезпечення дошкільної освіти: український та європейський досвід

Коваленко, Олена Володимирівна та Літіченко, Олена Дмитрівна (2021) Програмне забезпечення дошкільної освіти: український та європейський досвід Освітологічний дискурс (2 (33)). с. 221-235. ISSN 2312-5829

[thumbnail of O_Kovalenko_O_Litichenko_PECEPUEE_2021_PI.pdf] Текст
O_Kovalenko_O_Litichenko_PECEPUEE_2021_PI.pdf

Download (864kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.28925/2312-5829.2021.2.15

Анотація

У статті представлені результати теоретичного опрацювання нормативних документів дошкільної освіти України та країн Європейського Союзу, вивчено думку авторитетних учених з питання програмного забезпечення дошкільної освіти України. Закцентувано увагу на тому, що якісний розвиток дітей дошкільного віку залежить від можливості педагогів забезпечити індивідуальний розвиток кожної дитини, тому питання створення якісної програми освіти особливо актуальне. На основі аналізу дискусійних питань пов’язаних з програмним забезпеченням закладів дошкільної освіти, здійснено емпіричне дослідження обізнаності педагогів-практиків дошкільних закладів з різноманітністю освітніх програм для дошкільних закладів в Україні, правом їх вибору та створення власних. Розглянуто досвід Болгарії, Литви, Велико Британії, Швейцарії. Результати аналізу державних стандартів та програм дошкільної освіти показують, що існують спільні погляди на виховання дітей дошкільного віку в європейській освіті. У цій статті автори доводять важливість і необхідність можливості для вчителів створювати власні програми для розвитку дітей дошкільного віку.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вибір програм; державні стандарти дошкільної освіти; дошкільна освіта; комплексні програми; парціальні програми; програми для закладів дошкільної освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 13 Жов 2021 07:08
Останні зміни: 11 Лист 2021 08:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37488

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу