Реалізація компетентнісного підходу в самостійній роботі студентів закладів вищої освіти

Демченко, В.А. та Балабанова, Катерина Євгенівна та Ємельянова, Є.С. (2021) Реалізація компетентнісного підходу в самостійній роботі студентів закладів вищої освіти Інноваційна педагогіка, 239 (38). с. 34-40. ISSN 2663-6085

[thumbnail of РЕАЛІЗАЦІЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ В САМОСТІЙНІЙ РОБОТІ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ.pdf] Текст
РЕАЛІЗАЦІЯ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ В САМОСТІЙНІЙ РОБОТІ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ.pdf - Опублікована версія

Download (264kB)
Офіційне посилання: http://www.innovpedagogy.od.ua/archives/2021/38/8....

Анотація

У статті висвітлено сутність понять «компетентнісний підхід», «компетентність студента», «самостійність», «самостійна робота». Наведено основні принципи, на яких будується компетентнісний підхід та які складають його основу. Визначено, що організація самостійної роботи студентів є одним із найважливіших питань в умовах реалізації компетентнісного підходу. Представлено топологізації поглядів зарубіжних вчених на проблему самостійної роботи студентів. Зазначено про внесок вітчизняних науковців у дефініцію поняття «самостійна робота студентів». Виокремлено принципи управління самостійною роботою студентів (поділ навчального матеріалу дисципліни на навчальні одиниці). Визначено дидактичні цілі навчальних одиниць за допомогою термінів, що виражають контрольовану діяльність студентів; управління самостійною роботою за допомогою методичних інструкцій; систематичний зворотний зв’язок у вигляді самоконтролю та контролю з боку викладача; досягнення відповідних дидактичних цілей. Розглянуто види навчальних стратегій, опанування яких необхідно для ефективного виконання самостійної роботи (когнітивні, в яких навчальні дії спрямовані на обробку й засвоєння навчальної інформації, і метакогнітивні, що організовують і керують навчальною діяльністю). Розглянуто умови реалізації компетентнісного підходу під час організації самостійної роботи студентів (забезпечення мотивації ставлення студентів до самостійної роботи за допомогою розвитку їх внутрішньої, зовнішньої та процесуальної мотивації; проєктування навчальних курсів як системи професійно орієнтованих завдань, вирішення яких дозволяє здійснити перехід від навчальної діяльності студента до професійної; методичне оснащення навчальної діяльності студентів із використанням можливостей телекомунікаційних технологій; забезпечення контролю за самостійною роботою студентів на основі моніторингу процесу професійного становлення особистості майбутнього фахівця). Сформовано диференціацію студентів за рівнями професійної навченості під час організації самостійної роботи в межах компетентнісного підходу. Запропоновано шляхи підвищення ефективності реалізації компетентнісного підходу під час самостійної роботи студентів закладів вищої освіти.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентнісний підхід; компетентність студента; самостійність; самостійна робота; самоосвіта; самоконтроль.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра медіапродюсування та видавничої справи
Користувач, що депонує: доцент Катерина Євгенівна Балабанова
Дата внесення: 24 Груд 2021 09:58
Останні зміни: 24 Груд 2021 09:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37656

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу