Застосування медіазасобів у змісті дисципліни «Іншомовна освіта: іноземна мова з методикою навчання»

Петрик, Лада Вікторівна (2021) Застосування медіазасобів у змісті дисципліни «Іншомовна освіта: іноземна мова з методикою навчання» Освітологічний дискурс (2(33)). с. 161-184.

[thumbnail of Petryk LV_SMZDIOIMMN.pdf.pdf] Текст
Petryk LV_SMZDIOIMMN.pdf.pdf - Опублікована версія

Download (956kB)

Анотація

У статті описано експериментальне дослідження, метою якого було визначення ефективності застосування медіазасобів у процесі формування іншомовної комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи на прикладі навчальної дисципліни «Іншомовна освіта: іноземна мова з методикою навчання». Поняття «медіазасоби» розглянуто як предмети, обладнання та матеріали, які забезпечують функціонування медіа-інформаційного простору у формі аудіальних, візуальних, аудіо-візуальних повідомлень та виокремлюються викладачем для організації активного процесу навчання іноземної мови. Зазначено, що вибір медіазасобів відбувався відповідно до практичних цілей навчальних занять. Проаналізовано процесуальну та результативну складові констатувального та формувального етапів експерименту. Звернуто увагу, що розроблений діагностичний інструментарій дозволив провести діагностичне тестування, визначити недостатньо сформовану іншомовну комунікативну компетентність майбутніх учителів початкової школи та актуалізувати проведення формувального експерименту з метою перевірки ефективності застосування медіазасобів у навчанні іноземної мови. Зазначено, що було оновлено зміст навчальної дисципліни темами, питаннями, які пов’язані з аналізом, оцінюванням та використанням медіазасобів різного типу, що сприяло використанню сучасних методів та технологій навчання. Проаналізовано також комплексне опитування студентів щодо їхнього усвідомлення впливу медіазасобів на ефективність вивчення іноземної мови та формування їхніх медійних навичок. Продемонстровано динаміку рівнів сформованості іншомовної комунікативної компетентності майбутніх учителів початкової школи, що також вплинуло на підвищення якості навчальних досягнень студентів. Встановлено продуктивність та ефективність використання медіазасобів у процесі іншомовної підготовки майбутніх педагогів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: експериментальне дослідження; іноземна мова; іншомовна комунікативна компетентність; іншомовна підготовка майбутніх учителів початкової школи; медіазасоби; навчальна дисципліна «Іншомовна освіта: іноземна мова з методикою навчання»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра іноземних мов та методик навчання
Користувач, що депонує: Любов Миколаївна Терлецька
Дата внесення: 29 Жов 2021 09:22
Останні зміни: 29 Жов 2021 09:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/37916

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу