Постать Леся Курбаса у спогадах Юрія Шевельова

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2021) Постать Леся Курбаса у спогадах Юрія Шевельова Лесь Курбас : театрально-мистецькі та історико-політичні горизонти.. с. 25-29.

[thumbnail of H_Shovkoplias_LKTMIPG.pdf] Текст
H_Shovkoplias_LKTMIPG.pdf

Download (144kB)

Анотація

До театру у Юрія Щевельова як у автора спогадів взагалі особливе ставлення: «Без театру я вже не мислив свого існування»[1,с.126]. Один з упорядників книги спогадів у передмові під назвою «Прекраснодушність серед жахіття» пояснює цю закоханість Шевельова у театр таким чином: «Прекрасної душі не може бути й без естетичного складника – й нестримний, мало не маніакальний потяг Шевельова до мистецького життя (водночас і втеча від радянської буденності), вчащання насамперед до театрів, але й на всі приступні концерти та виставки, все це сформувало той «фірмовий» авторський стиль, що зіллявся з самим авторським єством» [1,с.10]. Отже, слід вважати театр у житті Шевельова ліками від «екзистенційного жахіття»[1,с.17] радянського буття. Для Юрія Шевельова зразком модерного українського театру був театр Леся Курбаса «Березіль», тоді як інший харківський театр, драматичний театр Миколи Сінєльнікова був моделлю театру старого, немодерного, провінційного. Леся Курбаса автор спогадів сприймає як взірець режисера нового, модерного типу. Водночас Курбас для Шевельова не просто символ або умовний знак нового мистецтва, що заперечує побутовий провінційний театр, але жива, творча людина, сучасник автора. Шевельов знав харківську адресу Курбаса,бачив режисера на харківських вулицях, відвідував всі прем’єри «Березоля», відстежував ставлення публіки до експериментів Курбаса.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Театр провінційний; театр модерний; театр інтерпретативний; театр режисера; театр актора.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 03 Лист 2021 08:38
Останні зміни: 03 Лист 2021 08:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38069

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу